По новините им ще ги познаете

Дойде Видовден за българската журналистика
Събота, 15 Юни 2013 13:48 Публикувана в Гледища Прочетена 1527 пъти
Те управляват дружно медиите Те управляват дружно медиите

Валерия Велева пак излезе с едни гърди пред другите. Само във в. „Преса” днес излезе интервю със самия Делян Пеевски, чието назначение взриви държавата. В гилдията широко известно е колко забавно протича едно интервю с този вундеркинд.

Фотографът го снима, майка му, Ирена Кръстева, стои до него, а от другата му страна – назначеният от тях служител, който отговаря вместо него. Велева е разговаряла с Пеевски в новия му кабинет, от който той коментира: „Протестират тези, които се страхуват”. Как е станало то, можем да се досетим.  Красота! По-важно е друго – че  интервюто е било уредено от самия Тошо Тошев. Нали точно те двамата с Пеевски основаха нова медийна група, след като Любомир Павлов отстрани  „медийния превратаджия” от работодателския вестникарски съюз!

 

Негов член е и човекът, който натрупа богатство, като тръгна с една пишеща машина да прави вестници. Заедно с Валерия Велева те се радваха на обичайното гостоприемство на семейство Григорови в съботната сутрин в БНТ. Главата на семейството подчертано любезно им съобщи, че има много протести заради участието им при тях, но той нямало да им обръща внимание. Така значи ставало в „Животът и други неща”.

 

Като се сетихме за бившите ВАЦ-ови издания, не бива да пропуснем, че и те са избутали назад демонстрацията от петък вечер. А беше време, когато Венелина Гочева не даваше прашинка да падне върху широкия гръб на Борисов във вестника си „24 часа”. Тя гледаше в очите и държеше за ръцете Бойко Борисов, който очевидно днес й е отмилял. В днешния брой е отпечатан коментар на някогашния вътрешен министър Богомол Бонев с изконния въпрос: Че какво не му харесвате на Пеевски?


"Самият факт, че има протести, означава, че обществото се демократизира. Последните 4 години нямаше протести", каза премиерът Орешарски на среща с граждански организации малко след като предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС в петък.

 

Това, че г-н Орешарски не е забелязал, че и досега е имало протести, е едно на ръка. Все пак той призна изригването на гнева на хората още същия ден, макар и вероятно да се е стреснал от изпълненото с хора ларго и площад „Независимост”. Нещо, което подопечните на „неговия” Пеевски медии пропуснаха да отбележат или отразиха „обрано” и направо деформирано.

 

Бареков, както винаги е не по-малко комичен от своя патрон. Вчера по време на живо предаване в Благоевград той бил освиркван и обиждан от хората, които се стекли да протестират срещу назначаването на началника му Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Дудука, както е известен в Пловдив, изпъчил гърди и ревнал към най-агресивния участник да го удря, той щял да си държи ръцете отзад като мъченик.

 

За сайта на ТВ7 съвсем очаквано протест е нямало. Там се рекламираше акцията за сираци на Николай Бареков.  До тази сутрин. „Апостолът” на протестите, както сам той се беше обявил, обаче внезапно се включи по телефона във „Факторът Кошлуков”, за да обърне още веднъж палачинката и пак с едничката цел да се превърне в народен трибун. Можем да подозираме също – и то е по-вероятно, че е знаел за нерадостната съдба, която очаква Делян Пеевски.

 

За в. „Монитор” ГЕРБ е организирал протеста. Всекидневникът показва снимка на рехавата в началото демонстрация заради проливния дъжд. В центъра й, на фона на малцина протестиращи, е бившият икономически министър Делян Добрев, който си гледа телефона. Текстът под снимката гласи: „Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пращаше sms-и насред протеста пред МС”. Иначе реактивният сайт „Блиц” направо скри многохилядната демонстрация пред Министерския съвет.

Това е нормално. Обществена тайна е, че тези и много други медии принадлежат на Пеевски. Няма що да ги изброявам. Само ще напомня, че днес е Видовден. Видовден е ден за равносметка и разплата, много хора са вярвали, че на него ще излязат на светло всички истини и лъжи, всички грехове и свети дела и всеки ще поеме полагащата му се отговорност.  И тъй като познаваме доста добре тези хора  знаем, че това няма да се случи с тях. На нас остава да различим истината от лъжата, греха от светостта и да направим равносметка.

Последно променена в Събота, 15 Юни 2013 15:16
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате