Младите иранци прегърнаха сексуалната свобода

Проституцията, разводите и противозачатъчните процъфтяват въпреки закостенелите догми
Петък, 21 Юни 2013 16:35 Публикувана в Гледища Прочетена 956 пъти
снимка: ЕРА снимка: ЕРА

Наскоро списание "Форен полиси" публикува материал на Афшин Шахи, който показа забулената сексуална страна на Иран. Това, което авторът подчертава още в началото е, че през последните 30 години, докато западни медии коментират радикалната политика на Иран, аятоласите, религиозния фанатизъм и забулените жени, същата тази  страна претърпява фундаментална социална и културна трансформация. Шахи твърди, че сексуалната революция в Иран е феномен, без да се ангажира с лично отношение към констатацията. Според него сексуалните нрави в страната не само се доближават, но в някои случаи дори надхвърлят тези на Великобритания и САЩ.

Авторът подчертава, че информацията за иранските сексуални навици е трудна за събиране, но голямо количество данни могат да се набавят от официалната статистика в ислямската република. Той привежда за пример намалената раждаемост, която е признак за нарастващата употреба на противозачатъчни средства, както и все по-силното желание на младите хора да възприемат европейските семейни отношения и все повече да се дистанцират от закостенелите  традиционни форми. Според статистическите данни на страната годишният прираст на населението е намалял от 3,9% през 1986 г. на 1,2% през 2012 г. въпреки факта, че повече от половината иранци са под 35-годишна възраст.

Същата статистика сочи, че през последните три десетилетия средната възраст на встъпване в брак при мъжете се е увеличила от 20 на 28 години, а иранките сега се омъжват на възраст между 24 и 30 години - с пет години по-късно, отколкото преди 10 години. Според информацията, която посочва Афшин Шахи, младите иранци все повече започват да разбират и оценяват личната свобода, голяма част от която заема и правото на избор на интимен партьор. Според цитираните от Шахи данни около 40% от хората във фертилна възраст са несемейни, като междувременно тройно нараства и броят на разводите - от 50 хиляди през 2000 г. на 150 хиляди през 2010. Днес в страната на всеки седем брака се пада по един развод, но в по-големите градове този процент е по-висок.

В Техеран например съотношението е един развод на всеки 3,76 брака - ниво, което може да се сравни с това във Великобритания, където 42% от браковете завършват с развод. Освен това, през последните 20 години, проституцията започва постепенно да излиза от дълбоката нелегалност. В края на 20 век, даже и луксозните бардаци бяха дълбоко законспирирани, докато сега местонахождението на жриците на любовта е много по-лесно за откриване. Интересен е и фактът, че нараства и броят на богатите жени на средна възраст, както и на младите интелектуалки, които все  по-често търсят сексуалните услугите на професионални жигола.  Афшин Шахи подчертава, че би било грешка да се смята, че традиционните ценности напълно изчезват. Той набляга на фактра, че патриархалната култура в Иран е все още силна, а общоприетите ценности продължават да се зачитат от традиционните обществени класи.

Последно променена в Петък, 21 Юни 2013 16:53
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате