Путин се вживя в ролята си на Петър Велики, но приложи схемите на Сталин

Руският цезар замрази дейността на независимата агенция "Голос"
Петък, 28 Юни 2013 20:34 Публикувана в Гледища Прочетена 1581 пъти

Новината, че дейността на независимата група за мониторинг "Голос" бе замразена за 6 месеца, се разпространи светкавично сред международните медии. Неправителствената организация, попадна под ударите на подписания от Путин преди година закон, според който спонсорираните от чуждестранни организации руски фирми са задължени да се регистрират като "чуждестранни агенти". Изключително интересна е играта на думи и интерпретацията на формулировката "чуждестранен агент".

Думата "агент" може да се използва като синоним на  "представител", "шпионин", "посредник", "пратеник", "емисар" или "мисионер". И за да се убедим колко хитро е формулиран законът на Путин в това отношение, нека си припомним значението на думите:

"Представител" е човек, група или организация, които  работят за определен индивид, фирма или организация. Задълженията им се свеждат да рекламират и обясняват идеите и целите на работодателите си.

"Шпионин" е човек, група или организация, работещи за тайните служби на определено правителство или държава, като главната им цел е да се доберат, откраднат и изпратят икономическа, политическа и държавна секретна информация до институциите, които са ги вербували.

"Посредник" е човек, група или организация, които посредничат при сключването на сделки, примирия, договори и съглашения, без да взимат страната на който и да било от участниците в сделката.

"Пратеник" в смисъл на "кореспондент" или "емисар". Кореспондент е човек, група или организация, които отразяват актуални събития или коментират определени ситуации. Емисарите са хора, официално изпратени в чужда страна с политическа или друга поръчка.

"Мисионер" е духовно или светско лице група или организация , които имат за цел да убедят и приобщят голям брой хора към определена религиозна или политическа кауза.

Путин, който сам по себе си е ловък въжеиграч, преминал с отличен школата на КГБ,  успя да обърне всички техники и врътки на непоклатимата съветска институция в своя полза. Той умело дръпна конците на марионетките си в Руската Дума, Съвета на федерацията, Президентството и всички останали държавни институции, за да наложи собствената си воля - оформена, процъфтяваща и точно повтаряща класическите формулировки на Фройд. От доста дълго време, поведението на настоящия руски президент  започна силно да прилича на това на другаря Джугашвили, известен в световната история под името Йосиф Висарионович Сталин.

Параноята по принцип е характерна за всички известни личности. Тя обаче започва да ескалира от начин на поведение към сериозна  диагноза  при хора, които са се докоснали до властта. Те използват деструктивната емоционална енергия на  комплексите си като постепенно създават инфраструктури от господство, хегемония и контрол.

С подкрепата на любимата си "метреса" Медведев, Путин създаде, прокара, парафира и наложи закона за регистрацията на "чуждестранните агенти". Той  усети, че изпуска юздите на чуждестранните организации, които сецкаха огромното му его като марула за сватбарска салата, размахвайки под носа му разни международни харти, договори и прокламации за свободата на човека и словото, както и други странни термини, които не съществуват в учебниците по инструктаж на КГБ.

Вовката Путин се засегна лично от съдържанието на документите. Той  стигна до извода, че всички тези бумаги всъщност са опити на Запада да се намесят във вътрешната политика на личната му Империя и започна да раздава правосъдие като Петър I, известен още като Петър Велики. Тук отново искам да спомена името на Фройд, без да се впускам в излишни анализи и коментари.

Комбинацията между младежките комплекси на Владимир Владимирович и набъбващото му, подобно на насмукал се с кръв кърлеж, его създаде много шедьоври в политическия и обществен живот на Русия. Един от тях е и законът за "чуждестранните агенти", от който пострада базираната в Москва организация "Голос". Тя ядоса властите като публикува доказателства за изборните измами на парламентарните избори през 2011 година и разкри злоупотребите в изборите през март, на които Путин спечели трети президентски мандат. Поради тези и много други "по-дребни информационни дезинформации" дейността на агенцията беше замразена тъй като според закона, не била регистрирана като "чуждестранен агент" . 

"Голос" отказа да се регистрира като "чуждестранен агент", защото според членовете на организацията "терминът е от времето на студената война и внушава, че регистриралите се под този параграф извършват  противодържавна дейност и национално предателство".  "Голос" не отрича, че част от финансирането им идва от Европа и САЩ, но дебело подчерта, че именно поради тази причина те имат свободата да се борят с корупцията на властта, фалшифицирането на бюлетини, манипулациите около предизборните кампании и всички останали нарушения на демократичните принципи. Говорител на "Голос" заяви, че организацията ще се обърне към международните институции, занимаващи се с правата на човека и ще внесе иск за разглеждане на случая.

Путин и неговата свита от верни до смърт пажове се отнесоха с пренебрежителна усмивка към декларацията, защото даже и хората с по-кратка памет могат да прелистят теченията на вестниците и да си спомнят какво се случи с "Пуси Райът". Въпреки многохилядните демонстрации в защита на пънк-групата  Батюшката  царь Владимир  успя да вкара в затвора момичетата, дръзнали да изпълнят песен-молебен в катедралата "Христос Спасител", където помолиха Иисус да ги спаси от Путин.

Мълчанието на руският цезар към заявленията на "Голос" е предупреждаващо. И злокобно. Всички здравомислещи хора си дават сметка, че ако те продължават да  размахват международни харти пред портите на персоналната му кремълска крепост, Путин с едно леко изкашляне в юмрука си ще ги прати в някоя сибирска каменоломна, където, с чук и длето в ръка ще скулптурират негови бюстове, докато не избият от главите си думички като "свобода, правда и независимост". По същия начин, по който накара "пуситата" да плетат пуловери от разчепкана вълна, вместо да пишат провокативни текстове към песните си.

Последно променена в Събота, 29 Юни 2013 12:16
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате