Печат на тази страница

ГЕРБ и БСП се обединяват около КТБ

Неделя, 30 Юни 2013 06:09 Публикувана в Гледища Прочетена 1557 пъти
Оценете
(10 гласа)

На 16-ия ден от протеста една от инициаторите - Антоанета Цонева, директор на Института за развитие на публичната среда, публикува във Фейсбук прогноза за следващите действия на партиите в парламента. Това съвпада с прогнозата на  "Свободен народ" отпреди три дни. http://svobodennarod.com/views/889-komediya-ot-katarzisi.html.

Цонева е водена от емпиричния си опит в протестите и уточнява обаче в прогнозата си, че БСП и ГЕРБ ще се обединят около Корпоративна търговска банка. Публикуваме я с минимални корекции:

Малко прогнози: ходя на протести и познавам структурата на протеста - от три дни плътните агитки от поддръжници на ГЕРБ са оредели. Троловете, които спускаха да радикализират протеста също са изчезнали. Според мен има някаква совалка между ГЕРБ и БСП да се намали жегата и да се оставят опции и време за преговори. Междувременно ГЕРБ внася уж проект за промени в изборния кодекс - нескопосан и набързо компилиран документ, но формален повод да се върнат в парламента. Атака вилнее и прави напълно невъзможно и дискредитиращо до краен предел партньорството на БСП с нея по удържане на кворума. Кристалина Георгиева тества в публично изказване тезата - защо при тази тежка обстановка ГЕРБ и БСП не си сътрудничат.

Какво следва от това - първо ГЕРБ ще намерят причина да се върнат в парламента, после ще се търси опция за "голяма колиция" между ГЕРБ и БСП, докато гражданите се занимават с изборния кодекс, ще се вземе решение за избори през май другата година, защото и ГЕРБ не са в кондиция да отидат веднага на избори - тежки вътрешни конфликти има по оста Цветанов, Фидосова и лобита, които искат тяхното премахване, ако сега започне ново редене на листи процесът може да стане неуправляем. В замяна на такава подкрепа - БСП сигурно трябва да се откажат от изваждане на всичко, което е известно за шайката ГЕРБ - така ми изглеждат нещата в момента. Болен ще се хвърля под пластмасовата маса и ще се прави на националист - това за него също е спасителен план, ДПС изпадат в тежка и дългосрочна изолация, ако БСП и ГЕРБ преговарят за някаква "спасителна" голяма колиция.

Въпросът с оставката обаче остава висящ - и този сценарий по-скоро не я включва или след ставка и задвижване на парламентарната рулетка ще се сформира нов кабинет, подкрепен от БСП и ГЕРБ - с някаква спасителна функция и избори през май 2014, но там пък ще има проблем с това кой да е мандатоносител. Сложна картина, но много възможен сценарий - разбира се атаката към президента се поддържа силна - само той иска да се прилагат новите правила за банките (в Корпоративна търговска банка има над 1 милиард държавни пари в момента - спрямо времето на тройната коалиция, когато са били около 400 милиона) и адресира някакви послания към протестиращите. Това е засега - изнервена олигархия, политически елит, готов на всяка договорка и изборни правила, използвани за залъгалка - това, което може да обърка пасианса е настойчив и многолюден протест #ДАНСwithme.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 11:23
Влезте, за да коментирате