Сирийски ислямисти се борят за Морси

Вторник, 09 Юли 2013 14:23 Публикувана в Свят Прочетена 713 пъти

Освен че Мюсюлманските братя призоваха поддръжниците си към бунт, който да върне на власт сваления президент Мохамед Морси, те поискаха и помощта на ислямистите в други страни.

Първи на ислямисткия SOS се озоваха сирийски групи, които участваха в нападението на сградата на  Републиканската гвардия в Кайро. Атаката беше организизрана с цел да освободи Морси, за когото се смяташе, че е държан там от силите за сигурност.

В резултат на атаката загинаха около 70 човека, а над 1000 бяха ранени. Въпреки че армията успя да отбие нападението, за властите става все по-трудно да удържат ситуацията под контрол поради прииждащите в Египет ислямисти, готови да се борят за каузата на Мюсюлманските братя.

Последно променена в Четвъртък, 11 Юли 2013 14:59
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате