Моралес дочака официалното извинение на Испания

Вторник, 16 Юли 2013 11:43 Публикувана в Свят Прочетена 848 пъти
Президентът на Боливия Ево Моралес Президентът на Боливия Ево Моралес

Боливийският президент Ево Моралес най-накрая получи официално извинение от испанските власти във връзка със скандала около преминаването на въздушното пространство. Припомняме, че самолетът на боливийския президент кацна принудително във Виена, тъй като властите във Франция, Италия, Испания и Португалия не позволиха той да прелети през тяхното въздушно пространство.

Причина за това стана подозрението, че на борда се намира официалният  беглец от американското правосъдие Едуард Сноудън. На 3 юли, поради нарастващия дипломатически скандал, Италия, Франция и Португалия отмениха забраната. Испания остана единствената държава, която продължи да настоява за оглед на президентския самолет, преди да разреши полета през територията на страната.

Най-накрая, две седмици след прецедента, испанският посланик в Боливия Анхел Васкес  предаде писмо с официално извинение за случилото се на заместник-министъра на външните работи Хуан Карлос Алуралде.

„Испанските власти съжаляват за случилото се и поднасят своите извинения за събитията, които поставиха държавния глава Ево Моралес в положение, което не съответства на поста му”, се казва в част от писмото./ЯМ

Последно променена в Вторник, 16 Юли 2013 15:07
Влезте, за да коментирате