7 години затвор за италиански фоторепортер поиска турската прокуратура

Полицията отново затвори парка „Гези” на площад „Таксим”, за да възпрепятства годеж на двойка от протестиращите
Неделя, 21 Юли 2013 11:08 Публикувана в Свят Прочетена 611 пъти
7 години затвор за италиански фоторепортер поиска турската прокуратура Снимка: АФП

Прокуратурата поиска затвор до 7 години за италианския фоторепортер Матиа Чачиатори, задържан от полицията по време на масов протест в Истанбул на 6 юли, разпитан в прокуратурата и след това освободен и изгонен от страната, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

Истанбулски прокурори вече са изготвили обвинителния акт срещу 20 демонстранти, сред които е и италианският фоторепортер, от общо 59 души, задържани от полицията на 6 юли при опит да влезе в парка „Гези” на площад „Таксим”.

Повдигнатите към тях обвинения са за „оказана съпротива по смисъла на закона за митингите и демонстрациите” и „възпрепятстване на властите да изпълняват своите задължения”, като се иска затвор от една до седем години.

Матиа Чачиатори научи с изумление за обвинителния акт срещу него от кореспондент на турската информационна агенция Догу хабер ажгансъ (ДХА), остана шокиран и реагира изключително остро: „Шегувате ли се? И какво сега – ще дойдат да ме приберат със специален вертолет? Аз правех там само снимки. Безумни твърдения”.

Полицията отново затвори парка „Гези” на площад „Таксим” в събота вечерта, като не позволи там да се извърши официалната церемония за годеж на двойка младоженци, запознали се по време на масовите протести, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви. На поканата на младоженците се отзоваха много участници в масовите протести и симпатизанти на каузата за парка „Гези”, като влязоха в остра разпра с патрулиращите полицаи.

Полицията незабавно атакува с водни оръдия събралите се групи протестиращи на булевардите, излизащи на площад „Таксим”. Демонстрантите се разбягаха по страничните улици, но след това отново се събраха на булевард „Истиклял” на подстъпите към площад „Таксим”, където продължиха да скандират антиправителствени лозунги, посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви

Влезте, за да коментирате