ЕС: Военното крило на Хизбула е терористична организация (обновена)

Кристиан Вигенин е заявил, че има ясна информация за връзка между групировката и атентата в Бургас
Понеделник, 22 Юли 2013 13:35 Публикувана в Свят Прочетена 706 пъти

 

Външните министри на страните от ЕС са постигнали съгласие военното крило на ливанското движение Хизбула за терористична организация, виновна за извършването на терористични действия на територията на Европа, съобщил пред АФП източник от Брюксел.

"Постигнато е споразумение Хизбула да бъде включена", казал източникът. Според него външните министри преодолели съпротивата на някои от страните членки на ЕС, които били на мнение, че подобна стъпка може да доведе до дестабилизирането на Ливан, където Хизбула има голямо влияние.

 

Настъпил е моментът ЕС да добави военното крило на ливанската шиитска организация в списъка си с терористични организации, заяви по-рано британският външен министър Уилям Хейг, пристигайки в Брюксел за заседанието на Съвета на ЕС по външни работи.

Според него след атентата в Бургас "следите от който водят към Хизбула", няма друго решение.

"Когато на европейска земя бъде извършен терористичен  акт, трябва да последват ответни действия", категоричен бе Хейг. В същото време Хейг счита, че диалогът на ЕС с политическото крило на Хизбула трябва да продължи. По този въпрос Великобритания има подкрепата на председателстващата ЕС Литва, както и на Франция и Холандия.


Миналата седмица върховният представител за външната политика Катрин Аштън предложи ЕС да признае него за терористична организация, но да остави отворена вратата за преговори с политическото крило. И тя се аргументира с връзката с атентата в България миналата година.


Вътрешният министър на България Цветлин Йовчев потвърди миналата седмица, когато бе отбелязана една година от атентата, че има данни за връзка на Хизбула.

Кристиан Вигенин каза, че има ясна информация за връзка на Хизбула с атентата в Бургас

Българският външен министър Кристиан Вигенин заяви, че има ясна информация за свързване на Хизбула с атентата в Бургас. България представи предварителен доклад, свързващ групировката с терористичния акт преди една година.

Вигенин каза още, че решението отбеляза точния баланс между отговора към тероризма и стремежа към стабилността на Ливан.

"Това е сигнал към терористичните групировки, че ако нападнат една от държавите в ЕС, ще получат нашия отговор", заяви германският външен министър Гидо Вестервеле..

Решението, което трябва да бъде ратифицирано официално по-късно тази седмица, идва след месеци на дебат в рамките на ЕС.

За намаляването на тези опасения, решението позволява държавите-членки да продължават да говорят с всички ливански политически партии, включително и Хизбула, и позволява на ЕС да оказва двустранна помощ на Ливан да продължи въпреки ролята на организацията в правителството, потвърди Катрин Аштън.

Някои дипломати и ливански официални представители предупредили, че включването на военното крило на Хизбулла в черния списък е рискована стъпка и ще повиши на напрежението на южната граница на Ливан с Израел, крепост на Хизбула, където войници от различни европейски страни съставляват част от временните сили на ООН в Ливан.

Ливан поиска миналата седмица официално Хизбула да не бъде включвана в списъка си на терористичните организации, изтъквайки, че влиятелното шиитско движение представлява съществена съставка на ливанското общество. В комюнике от ливанското президентство призоваха такова решение "да не се взема прибързано, без да се основава на обективни и неопровержими доказателства"./СД

 

 

Последно променена в Вторник, 23 Юли 2013 12:30
Влезте, за да коментирате