Милиони в кървав сблъсък по улиците на Египет

Събота, 27 Юли 2013 10:45 Публикувана в Свят Прочетена 564 пъти

Милиони  излязоха на митинги по улиците на египетските градове, след като властите оставиха в ареста задържания президент Мохамед Морси за още 15 дни, като му предявиха поредица обвинения.

Проведоха се мащабни демонстрации на привърженици и противници на Морси, като при сблъсъци между тях загинаха 16 души.

Безредици избухнаха в столицата Кайро, Александрия, Луксор, курортния град Шарм еш Шейх и други.

Ожесточени сблъсъци между привърженици на движението ”Мюсюлмански братя” и полицията избухнаха недалеч от джамията Рабаа ал Адауия в Кайро, която се превърна в място за събрания на ислямисти.

В столицата загинаха десет души, а около 700 бяха ранени.

В Александрия в петък вечерта загинаха седем души при безредици пред една от градските джамии, където обикновено се събират ислямисти.

Армията призова ислямисткото движение ”Мюсюлмански братя” да се присъедини към плана за национално примирение и да прекрати провокирането на безредици в страната. "Мюсюлмански братя" от своя страна настоява, че протестите им са мирни и обвиняват военните и полицията, че наемат бандити да нападат привържениците им.

Привържениците на Морси обаче продължават да настояват за връщането му на власт.

Вчера той бе обвинен в умишлен палеж, унищожаване на затворническа документация и сътрудничество с Хамас с цел осъществяване на актове на агресия в страната, нападения срещу полицейски обекти, офицери и войници. Обвинен е също в предумишлени убийства на няколко затворници, офицери и войници и в отвличане на офицери и войници.

Влезте, за да коментирате