Турските пилоти са отвлечени от Хизбула

Вторник, 13 Август 2013 14:59 Публикувана в Свят Прочетена 679 пъти

Групировката Зуват ал Имам Рида – движение на ливанските шиитски радикали, което е част от Хизбула, пое отговорност за отвлечените на 9 август турски пилоти ( http://svobodennarod.com/world/1700-turski-piloti-otvlecheni-v-livan.html). Екстремистите заявиха, че пилотите Мурат Акпънар и Мурат Агджа са отвлечени в отговор на похитените преди една година шиитски поклонници в Сирия.

Според предположенията на някои ливански журналисти, екстремистите са отвели Акпънар и Агджа в долина Бекаа, където повече от 20 години се укриваше един от най-търсените терористи - кюрдският лидер Абдулла Оджлан. Територията е контролирана от групировката Хизбула. Терористите предупредиха властите, че всеки опит отвлечение да бъдат освободени ще доведе до тежки последствия. 

Членовете на Зувар ал Имам Рида заявиха, че са склонни да извършат размяна - пилотите срещу отвлечените в провинция Алепо шиити. Те се обърнаха директно към Анкара като й поставиха ултиматум да използва връзките си със сирийската опозиция и да организира освобождаването на ливанците. Само при тези условия, членовете на Хизбулла ще върнат пилотите в Турция./ЯМ

Последно променена в Вторник, 13 Август 2013 17:12
Влезте, за да коментирате