Китай бленува за инфраструктурни връзки с Тайван

Четвъртък, 15 Август 2013 17:35 Публикувана в Свят Прочетена 741 пъти
Инфраструктурни проекти "Континентален Китай - остров Тайван". С червено е отбелязан експресният скоростен път „Пекин – Тайпе“. Със зелено е отбелязан експресният скоростен път„Ченгду – Ксиамен“. С жълто е отбелязан тунел под дъното на морето в проект. С кафяво е отбелязан мост в проект. Със синьо са отбелязани проектирани водопроводи по морското дъно.  Инфраструктурни проекти "Континентален Китай - остров Тайван". С червено е отбелязан експресният скоростен път „Пекин – Тайпе“. Със зелено е отбелязан експресният скоростен път„Ченгду – Ксиамен“. С жълто е отбелязан тунел под дъното на морето в проект. С кафяво е отбелязан мост в проект. Със синьо са отбелязани проектирани водопроводи по морското дъно. Карта: www.stratfor.com

Вестник „South China Morning Post“ съобщи на 05 август 2013 г., че наскоро властите в Китай са одобрили Националния план за изграждане на магистрална мрежа за периода 2013 – 2030 година. Новината е, че Държавният съвет е включил в плана изграждането на два магистрани проекта, които да свържат остров Тайван с континента. Това включва предложеният много отдавна експресен скоростен път „Пекин – Тайпе“. Трасето на скоростния път трябва да започва в Пекин и да минава през Тианджин, Хебеи, Шандунг, Джиангсу, Анхуи, Жеджианг и Фужоу, след което да прекоси протока между Тайван и континента и да достигне Тайпе.

Друг вътрешен път, трябва да започне в Ченгду и да мине през Гуижоу, Хунан, Джиангкси и Ксиамен, да прекоси администрирания от Тайпе архипелаг Кинмен и да достигне до Каохсиунг в южен Тайван.

 

В плана не се уточнява, какво точно съоръжение – мост или тунел ще се използува за да свърже континента с остров Тайван. Това неизвестно съоръжение ще трябва по някакавъ начин да прекоси 180 километровия пролив между острова и континента. Независимо от това впечатляващо разстояние, от Пекин са заявили, че ще свържат Тайван с Азия още през 1996 г., ако не и по-рано !

 

Едно от предложенията за прекосяване на пролива предвижда прокопаване на 122 километров тунел под морето. Вариантът с тунел се предпочита от китайците, поради относително по-добрата му сеизмична устойчивост. Тунелът трябва да свърже намиращият се в провинция Фуджиан остров Пингтан с Хсинчу в северната част на остров Тайван и се очаква да струва между 400 и 500 милиарда юана. Това отговаря на сума между 65 и 81 милиарда долара.

 

Друго предложение предвижда свързването на окръг Чиай, намиращ се в южната част на Тайван с остров Кинмен посредством тунел или мост.

 

Освен огромните стопански разходи, свързани с построяването на мост или на тунел през Тайванския пролив, проблемите със сигурността, трудностите свързани с геоложкия строеж на строителната площадка, предизвикани от поредица земетресения и в крайна сметка и голямата ширина на пролива представляват огромно техническо и икономическо  предизвикателство. Макар че на пръв поглед, построявяането на подобни съоръжения да не изглежда възможно в близко време, Пекин и Тайпе междувременно подписаха споразумение за изграждане на тръбопровод, който да снабдява с вода тайванския остров Кинмен от континента.

 

Остров Кинмен се намира на по-малко то три километра от брега при Фуджиан. Проектираният водопровод ще бъдат първото инфраструктурно съоръжение, построено през Тайванския пролив. Пекин се надява, че напредъкът в икономическата интеграция и в евентуалното изграждане на инфраструктурни връзки през Тайванския пролив, ще бъдат реална стъпка към постигането на ключовия му геополитически императив – обединението на континетален Китай с остров Тайван.

Последно променена в Четвъртък, 15 Август 2013 17:57
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате