Ядрените електроцентрали на Турция

Неделя, 19 Май 2013 18:11 Публикувана в Свят Прочетена 793 пъти
Сеизмичното райониране на Турция  С познатия знак за радиоактивност са отбелязани местата на двете атомни електроцентрали,   които турското правителство има намерение да строи.  С различен цвят са отбелязани различните ускорения на почвените частици. За съжаление   не е посочена дименсията на тези ускорения, нито на коя степен земетръс по някоя от   установените скали за категоризиране на земетресенията отговарят отделните цветове.  Вижда се, че проектът за АЕЦ в Аккую е в най-слабо сеизмичната зона за турските условия,   докато новия проект за АЕЦ край Синоп е в значително по-опасна от сеизмична гледна точка   зона.  Карта: www.stratfor.com Сеизмичното райониране на Турция С познатия знак за радиоактивност са отбелязани местата на двете атомни електроцентрали, които турското правителство има намерение да строи. С различен цвят са отбелязани различните ускорения на почвените частици. За съжаление не е посочена дименсията на тези ускорения, нито на коя степен земетръс по някоя от установените скали за категоризиране на земетресенията отговарят отделните цветове. Вижда се, че проектът за АЕЦ в Аккую е в най-слабо сеизмичната зона за турските условия, докато новия проект за АЕЦ край Синоп е в значително по-опасна от сеизмична гледна точка зона. Карта: www.stratfor.com

На 3 май Търция обяви, че е избрала френско-японски консорциум да построи ядрена електроцентрала. Въпреки, че сделката е още в подготвителни етапи, централата, която ще има производствен капацитет от 4 500-5 000 мегавата, ще се намира на Синопския полуостров на северния турски бряг на Черно море. Японските корпорации Мицубиши и Иточу, заедно с френската фирма GDF Suez, съставляват консорциума, който победи китайския ядрено-енергиен холдинг Гуангдонг в последния рунд на наддавания.

Планът предвижда изграждането на четири 1 100 мегаватови реактора, проектирани от Атмеа(по-малка и не толкова скъпа версия на европейските реактори с налягане от трето поколение), които са съвместно разработени от френската фирма Арева, която се занимава с ядрено проектиране, и Мицубиши. GDF Suez ще управлява електроцентралата с местен турски партньор. Мястото на електроцентралата ще е в близост до Северно-анатолският разлом, където са епицентровете на най-големите земетресения в Търция от последните десетилетия. Турският министър председател Реджеп Тайип Ердоган изрично отбеляза, че решението, да се осигури договорът с Япония, произхожда от споделената уязвимост на двете страни към земетресения и възможността на Япония да даде съвет от първа ръка относно сигурността и мерките за безопасност. Турция в много отношения е очевиден кандидат за ядрена сила.

Турция е 17тата най-голяма икономика по размер на брутния вътрешен продукт, и въпреки че стесненият европейски пазар ще засили нейният растеж, нейното индустриално развитие и население от 73 милиона се покачват бавно и внимателно и поради това се усилва и потреблението на електричество.

Тъй като по-голямата част от Турция се намира в сеизмично-активни зони, през хода на историята турското правителство е имало трудности да спечели общественото доверие в прехода към предложения за ядрена енергетика. Например, през 2010 г. Турция сключва сделка с руски консорциум, оглавяван от Атомстройекспорт и Inter RAO за строеж на 4,8 мегаватова електроцентрала за 20 милиарда долара в близост до турският крайбрежен град Акую, но въпреки това този проет е все още на преговорен етап и може да си остане така. От друга страна, под управлението на Партия за Справедливост и Развитие, турското правителство има политическата упоритост и разпространена подкрепа да продължи с плановете си за ядрена енергетика, дори да продължава да се изправя пред нарастващи ограничения и трудности в опитите си да финансира тези скъпи проекти, особено с Европа в икономическа трудност.

Последно променена в Понеделник, 27 Май 2013 08:39
Влезте, за да коментирате