Турция обяви повишена бойна готовност

Петък, 30 Август 2013 14:40 Публикувана в Свят Прочетена 692 пъти

На специално заседание на турското правителство бе обсъдена подготовката на Турция за участието й в евентуални военни удари срещу Сирия. Присъствали са и представители на турските въоръжени сили, съобщи БНР.  Била е обсъдена и "пътна карта" за действия при евентуална военна операция за удари по въздуха на международна коалиция срещу Сирия. Очертан е план, подобен на приложения по време на военните удари срещу Либия, с осъществяване на евакуация и хуманитарна помощ по въздушен и морски път, с тежки военнотранспортни самолети и кораби.

Обявена е повишена бойна готовност на турските военноморски сили в Средиземноморския регион, а също и на военновъздушните бази "Инджирлик", "Диарбекир" и "Бандърма", където са прехвърлени допълнително изтребители F-16. С тези действия Турция е готова за евентуална военна операция срещу режима на Башар Асад. Армията има пълномощията, известни като "тезкере", което е в сила до 4-ти октомври, но изчаква решение на международна коалиция за удари, коментира отговорен турски представител. Вестник "Радикал" съобщи, че населението от средиземноморския район се запасява с хранителни продукти, а в районите около турско-сирийската граница са прехвърлени специалисти, медикаменти и противогази. Инспекторите на ООН се отправиха на последната си мисия край Дамаск, за да разследват предполагаемото химическо нападение, съобщи Франс прес. Екипът ще посети военна болница в контролирани от режима източни предградия на сирийската столица, за да разговаря с пострадали от атаката с отровен газ. Според очевидци инспекторите не са носели бронежилетки, което означава, че няма да минават през територии, контролирани от бунтовниците./СД

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате