Нов теч на високо радиоактивна вода в АЕЦ „Фукушима”

Неделя, 01 Септември 2013 08:53 Публикувана в Свят Прочетена 490 пъти
Нов теч на високо радиоактивна вода в АЕЦ „Фукушима” Снимка: АФП

Компанията-оператор на авариралата японска АЕЦ „Фукушима” съобщи в неделя, че е открила теч на високо радиоактивна вода от тръба, свързана с охладителен резервоар, която е била „поправена” с тиксо, предаде АФП.

„Токио електрик къмпани” (ТЕПКО) отдавна се бори с растящото количество замърсени води, използвани за охлаждането на реакторите, започнали да се топят след земетресението и последвалото цунами през 2011 г., и последните открития стават докато правителството обеща да играе по-голяма роля в почистването на централата.

Откритието за тръбата идва ден след като ТЕКПО съобщи за нови точки на радиация на четири места около охладителните резервоари, като една от тях е с показател от 18000 милисиверта за час – доза способна да убие човек за четири часа.

Тръбата, от която капе по една капка на всеки 90 секунди и е била поправена с абсорбиращ материал и тиксо, е едно от четирите нови точки на радиация. Под нея е открита вода с радиоактивност 230 милисиверта за час.

Миналата седмица компанията оповести, че 300 тона токсични води са изтекли от един от големите контейнери, един от около 1000-та на мястото – преди някой да е забелязал.

Влезте, за да коментирате