Печат на тази страница

Най-неочаквано атаката на САЩ срещу Сирия се отлага

Неделя, 01 Септември 2013 09:06 Публикувана в Свят Прочетена 607 пъти
Оценете
(0 гласа)

Американските военни атаки срещу Сирия най-неочаквано бяха отложени, след като американският президент Барак Обама заяви, че първо трябва да поиска одобрение от американския Конгрес, преди да използва военна сила като отговор на, както ги нарече, „атаките с химически оръжия с най-тежки последствия през ХХІ век”.

Обама каза, че е решил, че трябва да предприеме военни действия срещу режима на Башар Асад и съветниците му са го убедили, че докато има близко разположени до Сирия военна техника и части, които могат да нанеса светкавичен удар, операцията не е спешна.

В събота вечерта той направи изявление, в което каза, че САЩ са готови да действат в Сирия без одобрението на Съвета за сигурност на ООН. Той поясни, че възнамерява да получи одобрението на Конгреса на САЩ за използването на американската армия за удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад.

Часове след това Белият дом изпрати до Конгреса проекторезолюция с искане за одобрение за нанасяне на ограничени военни удари по Сирия.

„Целта на използването на военна сила от САЩ, във връзка с одобрението, е да спре, унищожи и предотврати възможността за използване на химически или други оръжия за масово поразяване в бъдещето”, се казва в проекторезолюцията.

Френският президент Франсоа Оланд побърза да потвърди готовността на Париж да предприеме съответни действия срещу Сирия. Оланд, обаче е подложен на все по-увеличаващ се натиск да вкара решението си за одобрение в парламента.

Според данни от проучване на общественото мнение, 64% от запитаните французи не одобряват участие на Франция във военни действия със САЩ срещу Сирия.

Сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Греъм смятат, че ограничена военна операция няма да повлияе на ситуацията в Сирия.

„Ограничената военна операция в Сирия, за която говори американският президент Барак Обама, не е достатъчна за промяната на политическата ситуация там”, заяви сенатор Джон Маккейн.

Влезте, за да коментирате