Турският вицепремиер: И Обама, и ние знаем кой е автор на химическата атака в Сирия

Вторник, 03 Септември 2013 08:28 Публикувана в Свят Прочетена 437 пъти
Турският вицепремиер: И Обама, и ние знаем кой е автор на химическата атака в Сирия Снимка: АФП

Вицепремиерът и говорител на турското правителство Бюлент Арънч заяви по повод сирийската криза, че както президентът на САЩ Барак Обама, така и турското правителство много добре знаят коя дивизия, кой неин командир и въобще с каква цел е извършено нападението с химическо оръжие в Сирия, информира телевизионният канал Ен Ти Ви.

Бюлент Арънч допълни, че ако на делегацията на ООН в кратки срокове бъде дадено разрешение за детайлно разследване на случая, доказателствата могат да бъдат установени по-лесно и по този начин международната общност може веднага да научи направените изводи и заключения. Според турския вицепремиер, тези заключения лаконично ще бъдат обобщени с един единствен извод: „Да, те са го извършили”.

В отговор на журналистически въпрос Бюлент Арънч уточни, че турският премиер Ердоган е планирал да разговаря по тази тема както с президента на САЩ Барак Обама, така и с руския президент Владимир Путин, посочи още Ен Ти Ви.

Говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието заяви по повод сирийската криза, че на дневен ред не стои извършването на сухопътна, а евентуално провеждането на военновъздушна операция в арабската страна, съобщи Ен Ти Ви.

„Всякакви притеснения от наша страна по тази тема веднага ще бъдат оценени от нашите партньори. Нападението на Башар Асад срещу Турция може да бъде ракетна атака. Взети са мерки срещу това и ЗРК „Патриот” са разположени по нашите граници. Не може да става въпрос за опасения и паника сред турския народ заради предстояща война.”, подчерта Хюсеин Челик.

Влезте, за да коментирате