ТУРЦИЯ ЩЕ ПРОКОПАВА ВТОРИ БОСФОР

Вторник, 21 Май 2013 12:18 Публикувана в Свят Прочетена 1374 пъти
Предполагаемото трасе на новия „Истанбул канал“ - вторият Босфор. Турското правителство  иска да го прокопае со 2013 г., но американски и европейски експерти смятат срока за твърде  Карта: www.stratfor.com Предполагаемото трасе на новия „Истанбул канал“ - вторият Босфор. Турското правителство иска да го прокопае со 2013 г., но американски и европейски експерти смятат срока за твърде Карта: www.stratfor.com

Икономическият растеж, нарастването на населението на Турция и стратегическото й положение подхранват мащабно строителство. Най-впечатляващият строителен проект в Турция в момента може би е разработваният проект за „Канал Истанбул“.

Проектираният канал би трябвало да разтовари вече почти задръстения от кораби естествен проток – Босфора, през който всеки ден преминават средно по 27 танкера и 136 други плавателни съдове. Канал Истанбул трябва да бъде дълъг 30 мили, разположен западно от пренаселената европейска част на Истанбул, като свързва Черно и Мраморно море. Прокопаването на подобен канал е било мечта още на някои от султаните в Османската империя, но тези планове са били проваляни от икономически, политически и технически трудности. Според турското правителство, каналът трябва да струва около 10 милиарда долара и би могъл да бъде завършен до 2023 г. Американски и европейски експерти обаче са скептични за реалистичнвостта на подобен срок, който им се вижда твърде кратък за подобен мащабен строеж.

Последно променена в Понеделник, 27 Май 2013 08:38
Влезте, за да коментирате