Обама изчаква отговор на руското предложение за военен удар срещу Сирия

Вторник, 10 Септември 2013 08:33 Публикувана в Свят Прочетена 475 пъти

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е готов да направи пауза в плановете за нанасяне на военни удари по Сирия, ако се намери приемлива реализация на руското предложение за обезопасяването на сирийския химически арсенал. Обама предупреди, че засега все още не е ясно дали ще може да се постигне "проверим и изпълним механизъм" за решаване на проблема с химическите оръжия в Сирия, но подчерта, че дипломатическото решение за него е "несравнимо повече за предпочитане". 

На въпрос за продължителността на подобна пауза - дни, седмици или повече - Обама на даде конкретен отговор. По-рано той е заявявал, че във военно отношение нанасянето на удари по Сирия няма спешен характер. Барак Обама обяви, че руското предложение да се постави сирийският химически арсенал под международен контрол е "потенциално положително" развитие в конфликта и обеща да го проучи сериозно, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
"Това е потенциално положително развитие, макар и да трябва да имаме едно наум за него. Трябва да кажа, че беше малко вероятно да се стигне дотук без сериозна военна заплаха за решаване на въпроса с употребата на химически оръжия в Сирия", заяви Обама в интервю за Си Ен Ен.
То е едно от шестте, които президентът на САЩ даде за различни американски телевизии, за да защити политиката си по сирийския въпрос. "Ще приемем това предложение сериозно", обеща Обама, който на 31 август обяви, че е взел решение за военна операция срещу режима на Башар Асад, но поиска разрешение от Конгреса, където резултатът от гласуването е неясен поради отрицателната позиция на конгресмени от двете партии. 
В интервю за Ен Би Си Обама на въпрос дали е уверен в положителен вот на Конгреса за военни удари срещу Сирия, Обама отвърна:"Не бих казал, че съм уверен. Вярвам в това, че конгресмените ще приемат въпроса много сериозно и ще го проучат внимателно." 
Обама заяви, че още не е решил дали ако Конгресът гласува против военна операция той все пак няма да даде заповед за нея.
Американският президент заяви за Пи Би Ес, че е обсъждал потенциално дипломатическо решение за Сирия с руския президент Владимир Путин по време на срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург миналата седмица.\СД

Последно променена в Вторник, 10 Септември 2013 08:42
Влезте, за да коментирате