Обама пак отложи военните удари срещу Сирия, чака Русия и ООН

Сряда, 11 Септември 2013 07:46 Публикувана в Свят Прочетена 634 пъти

Президентът на САШ Барак Обама отново отложи военните удари над Сирия. В обръщение към американския народ той осъди „отвратителната” атака на сирийската армия с химическо оръжие в предградие на Дамаск и подчерта, че това представлява „опасност” за сигурността на САЩ. „Когато диктатори извършват зверства, те разчитат светът да гледа в другата посока, докато тези ужасяващи образи избледнеят от паметта”, каза той.

Въпросът сега е какво Съединените американски щати и международната общност са готови да направят.„Аз бях против военни действия, защото ние не можем да решим чужда гражданска война чрез употреба на сила”, каза Обама. По думите му никой не оспорва фактът, че в Сирия е било използвано химическо оръжие и САЩ знаят, че зад това стои правителството. Удар по Сирия, който да предотврати използването на химически оръжия в страната, отговаря на интересите на САЩ, каза още Обама.„След внимателно разглеждане на въпроса взех решението за необходимостта от ограничена военна операция, което отговаря на нашите национални интереси. Ние трябва да предотвратим по-нататъшното използване на и разпространение на химически оръжия”, подчерта държавният глава.

„Аз няма да пусна войската на територията на Сирия, аз няма да провеждам военни действия за неопределен срок, като в Ирак и Афганистан, и няма да водя дълга кампания от въздуха, както в Либия и Косово”, каза той. 

„Ако ние не действаме, тогава именно „Ал Кайда” може да се укрепи там”, допълни Обама. Президентът Барак Обама заяви в обръщението си от Белия дом, че САЩ са готови да изчакат изводите на инспекторите на ООН по химическите оръжия в Сирия.„Ние също така ще дадем възможност на инспекторите на ООН да подготвят доклад по повод на случилото се на 21 август”, каза той. Според него Америка не трябва да е световен полицай. "Но когато с малки усилия и рискове, ние можем да не допуснем деца да бъдат отравяни с газ, и да гарантираме сигурността на своите деца, тогава смята, че сме длъжни да действаме”, каза още Обама. Президентът на САЩ допълни, че ще продължи да обсъжда с Владимир Путин кризата в Сирия и Съединените щати ще вземат участие в подготвянето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, имаща за цел унищожаването на сирийските химически оръжия под международен контрол. „Разговарях с лидерите на двама от най-близките ни съюзници – Франция и Великобритания. Ние ще работим заедно, в сътрудничество с Русия и Китай, за да подготвим резолюция в Съвета за сигурност на ООН, изискваща от Асад да предаде химическите оръжия и в крайна сметка да бъдат унищожени под международен контрол”, подчерта президентът. 

Според Барак Обама е твърде рано да се каже дали планът на Русия за неутрализиране на сирийските химически оръжия ще проработи, но го приветства като алтернатива на военните действия. „Евентуално споразумение трябва да потвърждава, че режимът на Асад ще спази ангажиментите си, но тази инициатива има потенциала да премахне заплахата от химическите оръжия без да има употреба на сила, особено защото Русия е един от най-силните съюзници на Асад”, каза Обама в предавано на живо телевизионно обръщение. 

Президентът на САЩ поиска от Конгреса да отложи гласуването за американски военни действия в Сирия, с аргумента, че планът на Русия за неутрализирането на химическите оръжия на Сирия трябва да му бъде даден шанс. „Поради това помолих лидерите в Конгреса да отложат гласуването разрешаващо употребата на сила, докато следваме този дипломатически път”, каза Обама. Той отбелязва, че държавният секретар Джон Кери в четвъртък ще замине за Женева, където ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров. \СД

Последно променена в Сряда, 11 Септември 2013 07:56
Влезте, за да коментирате