ЕС решава днес: Предсрочно погасяване на ипотечни кредити без лихва

Гражданите ще разполагат със седем дни за обмисляне преди подписването на договора и право на отказ в рамките на 7 дни след това
Сряда, 11 Септември 2013 10:49 Публикувана в Свят Прочетена 723 пъти
Европейският съд в Страсбург Европейският съд в Страсбург

Евродепутатите днес трябва да гласуват нови правила за ипотечните заеми, отпускани от банките в рамките на ЕС.

Предсрочното погасяване на ипотечните кредити за жилища в ЕС занапред ще е без лихва.

Това предвижда нова директива за ипотечните кредити, която бе разгледана от Европарламента вчера и се очаква да бъде гласувана в пленарна зала в Страсбург днес. При тези случаи банките ще получават компенсация, като всяка държава сама ще решава каква да е тя.

Гражданите ще трябва да получават сравнима информация за наличните предложения и да бъдат запознати с общите разходи и дългосрочните последици от тегленето на кредита. Кредитните условия, които се предлагат на кредитополучателите, ще трябва да отговарят на тяхното финансово положение и да отчитат техните перспективи и потенциални рискове. Гражданите ще разполагат със седем дни за обмисляне преди подписването на договора и право на отказ в рамките на 7 дни след това.

Към проектодирективата, изготвена от ЕК, евродепутатите добавиха нов текст, който посочва, че връщането на обезпечението ще бъде достатъчно за погасяването на задължението, ако кредитополучателят и кредитната институция изрично са включили такава клауза в договора. Когато кредитополучател не е в състояние да изпълнява задълженията си, собствеността трябва да бъде продадена на възможно най-добрата цена и да се улесни изплащането на оставащите погасителни вноски, така че да се защитят потребителите и да се предпазят от поемане на прекалени дългове за дълги периоди, заявяват депутатите.

Вчера документът бе разгледан от Комисията по икономически и парични въпроси и от Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите към ЕП.

Планът на 11 страни от ЕС да въведат данък върху финансовите транзакции от 2014 г. е незаконен, твърдят юристи в доклад, цитиран от евромедиите. Според тях този налог превишава юрисдикцията на страните за облагане с данъци в рамките на международното обичайно право.

Таксата върху транзакциите само в някои държави членки ще бъде дискриминационна и вероятно ще доведе до изкривяване на конкуренцията. Освен това този план не е съвместим с договора на ЕС, защото нарушава данъчните компетенции от държави членки, които не участват в него, се казва още в доклада.

Депутатите в Европейския парламент ще обсъдят прекратяването на споразумението между ЕС и САЩ за споделяне на информация в рамките на американската Програма за проследяване на финансирането на тероризма, пише "ИЮОбзървър". След репортажите, че щатските сили за сигурност следят белгийската компания SWIFT, която работи с банкова информация от целия свят, евродепутатите поискаха от ЕК да установи дали това е вярно и нарушава ли сключеното през 2010 г. споразумение.

Договорът между ЕС и САЩ дава на Вашингтон информация за банковите транзакции в Европа чрез достъп до мрежата на SWIFT и включва условието данните да се използват единствено за разследване на тероризъм. Очаква се ЕК да изрази становище в началото на октомври.

Междувременно ЕП ще обсъди на пленарно заседание задържането на Дейвид Миранда, партньор на журналиста Грен Грийнуолд. Грийнуолд разкри много от дейностите на Агенцията за национална сигурност, работейки с информация, дадена му от Едуард Сноудън.

Влезте, за да коментирате