Путин заплаши: Удар на САЩ срещу Сирия би преобърнал световния ред

Четвъртък, 12 Септември 2013 07:45 Публикувана в Свят Прочетена 686 пъти
Путин заплаши: Удар на САЩ срещу Сирия би преобърнал световния ред Снимка: АФП

Докато световните сили обсъждаха план за отнемането на химическите оръжия от Сирия, Русия отправи рязко предупреждение, че едностранни военни действия от страна на САЩ може да нарушат световния ред, предаде АФП.

В опит да се обърне директно към американските гласоподаватели и депутати, лидерът на Кремъл Владимир Путин написа коментар в „Ню Йорк Таймс”.

Неговата статия се появи по времето, когато американският държавен секретар Джон Кери излиташе за Женева, където ще работи заедно с руския си колега Сергей Лавров върху план за неутрализирането на арсенала от химически оръжия на Сирия.

Путин приветства готовността на Вашингтон да се ангажира с инициативата на Москва, но укори Обама за заплахата му за нанасяне на военни удари, за да накаже режима на Башар Асад.

Той предупреди, че подобен ход без одобрението на Съвета за сигурност на ООН, където Москва притежава право на вето, би сринал благонадеждността на организацията.

„Никой не иска ООН да последва съдбата на Общество на народите, което се срина, тъй като му липсваше реално влияние”, каза той, имайки предвид претърпелия провал предшественик на ООН между Първата и Втората световна война.

„Удар би довел до ескалиране на насилието и отприщване на нова вълна от тероризъм”, написа Путин в материала, в който се набляга на факта, че много от бунтовниците, сражаващи се срещу Асад, имат връзки с „Ал Кайда”.

„Това може да подрони международните усилия за разрешаването на иранския ядрен проблем и израело-палестинския конфликт и да дестабилизира още повече Близкия изток и Северна Африка. Това може да разбалансира цялата система на международното право и световния ред”, пише руският президент.

Влезте, за да коментирате