Протестите в Турция отново се разрастват

Четвъртък, 12 Септември 2013 16:32 Публикувана в Свят Прочетена 764 пъти

Нови антиправителствени протести заляха няколко града в Турция късно снощи, третата нощ на демонстрации след смъртта на 22-годишен демонстрант във вторник. Заради нея се възобновиха протестните действия, които разтърсиха Турция през лятото и започнаха да набират нови сили и през есента, пишат световните медии.По улиците на Истанбул, Анкара, Измир, Антакия излязоха хиляди протестиращи, които бяха посрещнати от полицията. В Истанбул и Анкара отново бе използван сълзотворен газ както и звукови гранати срещу протестиращите.Турският министър на вътрешните работи Муамер Гюлер заяви в сряда, че протестиращите са се опитвали да използват смъртта на един млад човек по време на демонстрация, за да "хвърлят страната в хаос".
Покрай напрежението в страната кюрдските бунтовници за първи път призоваха поддръжниците си да се присъединят към демонстрации срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган, виждан от критиците като все по-авторитарна фигура.

Кюрдската работническа партия (ПКК) в сряда призова кюрдите в Турция да подкрепят продължаващите демонстрации срещу проислямистката партия на Ердоган. "Борбата на протестиращите за демокрацията в Турция и борбата на кюрдските за свобода и демокрация са обединени", каза говорител на ПКК каза кюрдската информационна агенция Фират. Един от протестиращите - Ахмет Атакан - почина в болница рано сутринта във вторник по време на протест срещу насилствените методи на премиера Ердоган за потушаването на антиправителствените протести в началото на лятото.
Причината за смъртта на младежа все още не е ясна. Свидетели разказват, че той е починал от сериозна травма на главата, причинена от сълзотворна граната, а властите твърдят, че е паднал от покрив, докато се опитвал да изкърти слънчев панел, с който да замери силите на реда.
"Вчера кадри, излъчени по телевизията, показаха, че полицията не е виновна за смъртта на младежа и той е падна от високо", заяви Гюлер пред журналисти в Анкара и допълни: „Аутопсията на младежа също е показала, че смъртта му е причинена от падане.“ Инцидентът стана в югоизточния град Хатай в близост до сирийската граница по време на протест.
Той отново  отприщи енергията на протестиращите в Турция, които до скоро демонстрираха по-скоро символично, след като премиерът потуши бунтовете в началото на лятото с груба полицейска сила. Министърът на вътрешните работи заяви още, че сблъсъците в Хатай са "етническа провокация", и са предназначени да предизвикат "хаос".
В град Хатай, в близост до сирийската граница, живее смесено население от турци, кюрди и араби, включително мюсюлмани, сунити и алауити, религиозното малцинство, от което произлиза и семейството на сирийския президент Башар Асад.
Десетки хиляди сирийски бежанци са дошли в града през последните месеци, засилвайки напрежението между общностите./СД

Последно променена в Четвъртък, 12 Септември 2013 16:40
Влезте, за да коментирате