Протестите в Турция не стихват

Петък, 13 Септември 2013 10:58 Публикувана в Свят Прочетена 714 пъти

В нощта в четвъртък срещу петък полицията в Истанбул ie fmrjd да разпръсне хиляди хора, които протестираха срещу смъртта на млад демонстрант в понеделник. За втора поредна вечер имаше инциденти между силите на реда и около 2-3 хиляди души в квартала Кадикьой, смятан за крепост на опозицията.

Полицията използва сълзотворен газ, водни оръдия и пластмасови боеприпаси, за да попречи на демонстрантите да се приближат до местния офис на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Сблъсъците продължиха няколко часа. Няколко демонстранти са арестувани.


Според турски медии инциденти е имало и в столицата Анкара и южния град Антакия, където в понеделник вечерта 22-годишният Ахмет Атакан почина при сблъсъци с полицията. Семейството му твърди, че е бил убит от изстрелян от полицията боеприпас. Вътрешният министър Муаммер Гюлер отрече обвинението.


Този смъртен случай съживи протестите в Турция и заплашва с възобновяване на безпрецедентните антиправителствени прояви, които разтърсиха Турция през юни. След 6 месеца в страната са насрочени местни избори.


Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвинява основната опозиционна формация - Народнорепубликанската партия, че организира новите вълнения. "Хората, които разбраха, че не могат да спечелят изборите, влагат надеждата си в улицата", заяви Ердоган.
При започналите през юни политически протести в Турция са загинали шестима души, а над 8000 са ранени по данни на националното лекарско дружество.\СД

Последно променена в Петък, 13 Септември 2013 11:07
Влезте, за да коментирате