Бан Ки-Мун е скептичен, че Сирия ще предаде химическото си оръжие

Събота, 14 Септември 2013 09:03 Публикувана в Свят Прочетена 616 пъти

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун заяви, че споделя международните съмнения дали сирийския президент Башар Асад наистина ще спази международното споразумение за химическите оръжия, предаде Агенция Франс прес. 

Същевременно той заяви, че по негово мнение международната конференция за Сирия „Женева-2” може да се състои още през октомври тази година.

 

Докладът на инспекторите на ООН вероятно ще потвърди употребата на отровния газ зарин при нападението от 21 август в покрайнините на Дамаск, убило стотици хора. Бан изрази убеденост, че докладът ще покаже, че са използвани химически оръжия, но той не можел да го каже публично в момента, преди да получи доклада.


Бан все още не разполага с доклада на екипа експерти на ООН, оглавяван от шведа Оке Селстрьом.Генералният секретар заяви също, че сирийският президент Башар Асад "е извършил много престъпления срещу човечеството", макар и да не посочи дали правителствените сили и бунтовниците са използвали химическите оръжия при нападението от 21 август. Според АП Бан е изразил увереност, че когато всичко свърши, ще се потърси отговорност. Макар че докладът на Селстрьом няма да обвини изрично някоя от двете страни, дипломати казват, че събраните факти могат да покажат кой от двата лагера е отговорен, посочва Ройтерс.


Двама западни дипломати, цитирани от Ройтерс, изразиха силни очаквания, че докладът на Селстрьом ще потвърди мнението на САЩ, че при атаката е използван зарин. Те добавиха, че документът индиректно ще уличи сирийското правителство. Дипломатите отказаха подробности, но сред детайлите, които докладът можело да включва, били видовете използвани оръжия и траектории.


Бан, който говори на Международен форум на жените, заяви, цитиран от АП, че "катастрофата" в Сирия е създала изгубено поколение деца и млади хора и е довела до нарастващо религиозно напрежение, регионална нестабилност, най-големите разселвания на хора за последните около 30 години, както и до много тежки нарушения на правата на човека, включително сексуално насилие.По думите му ако употребата на химически оръжия се потвърди от мисията на ООН, това ще е брутално нарушение на международното право.\СД

Последно променена в Събота, 14 Септември 2013 15:03
Влезте, за да коментирате