Лавров и Кери се опитват да насрочат конференция за Сирия

Събота, 14 Септември 2013 11:30 Публикувана в Свят Прочетена 717 пъти

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър на Русия Сергей Лавров ще се срещнат отново в края на септември, за да се опитат да насрочат дата за провеждане на мирна конференция за Сирия. "Разбрахме се да се срещнем отново около 28 септември, в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, за да видим дали е възможно да насрочим дата за конференцията”, заяви Кери по време на обща пресконференция с Лавров и международния пратеник за Сирия Лахдар Брахими в Женева.

Разговорите между руският министър на външните работи Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери във връзка със сирийското химическо оръжие продължават в събота, предаде обаче РИА Новости, позовавайки се на информация от участник в руската делегация. „Преговорите между американската и руската страна още не са приключили и ще продължат в събота”, заявява източникът. По този начин, Кери и Лавров ще се срещнат в Женева за трети ден, за да обсъдят въпросите, свързани с предоставянето на сирийското химическо оръжие под международен контрол. След двудневна среща в Женева двамата министри заявиха, че се надяват преговорите за сирийските химически оръжия да помогнат за съживяване на международния план за провеждане на нова мирна конференция за Сирия. Кери посочи, че Москва и Вашингтон първо трябва да поработят самостоятелно, след което да продължат започнатите в Женева разговори за химическите оръжия на Дамаск.

 

Лавров, от своя страна, посочи, че руски и американски експерти трябва да започнат съвместна работа с Организацията за забрана на химическите оръжия, за да начертаят пътна карта пред Сирия Той допълни, че работата по химическите оръжия на Дамаск ще продължи паралелно с подготовката на мирната конференция в Женева.

 

Американският президент Барак Обама е „силно привързан към намирането на решение в рамките на преговорите” за ситуацията в Сирия, каза още Кери след срещата. „Обсъждането е конструктивно и то продължава. Непрекъснато работим върху изграждането на обща позиция”, подчерта Кери.

 

САЩ настояват Сирия да разкрие не само химическата, но и ядрената програмана страната. Постоянният представител на САЩ в Международната агенция за атомна енергия Джоузеф Макманъс заяви това по време на заседание на ръководните органи на МААЕ във Виена, пише „Вашингтон пост”. Изданието посочва, че американската страна настоява за достъп до три сирийски обекта, които според Вашингтон могат да са „функционално” свързани с комплекса в Деир аз Зор, който бе унищожен през септември 2007 г. при израелски въздушен удар. САЩ подозират, че един от тези обекти представлява опитно производство за изготвяне на ураново гориво.

 

Ръководителят на групата от експерти по химическото оръжие на ООН Аке Селстрьом обяви, че вече е завършена работата върху доклада за Сирия, предаде Интерфакс. Той подчерта, че засега не смята да обсъжда съдържанието на този документ.

 

Франция заяви, че обявеното от сирийския режим намерение за присъединяване към конвенцията за забрана на химическото оръжие не е достатъчно, и призова за приемането на обвързваща резолюция в Съвета за сигурност на ООН. „Решението на сирийския режим определено е много полезно, но в същото време е недостатъчно”, заяви говорителят на френското външно министерство Филип Лалио и допълни: „Трябва да бъде приета резолюция, тъй като по самата си същност това е обвързващ текст”. \СД

Последно променена в Събота, 14 Септември 2013 15:02
Влезте, за да коментирате