„Индипендънт”: 90-годишен „военен престъпник” съветва Обама

Светът коментира споразумението между Лавров и Кери по проблема с унищожаването на химическото оръжие в Сирия
Неделя, 15 Септември 2013 08:43 Публикувана в Свят Прочетена 666 пъти
„Индипендънт”: 90-годишен „военен престъпник” съветва Обама Източник: АФП

Как светът коментира споразумението между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери плана за решаването на проблема с унищожаването на химическото оръжие в Сирия от събота.

„Конвенцията ще влезе в сила за Сирия 30 дни след датата на получаването на заявката за присъединяване, а именно на 14 октомври 2013 г.”, съобщи пресслужбата на ООН.

Споразумението между САЩ и Русия за ликвидирането на сирийското химическо оръжие ще позволи на президента Башар Асад „да мами” в продължение на месеци, докато в гражданската война там ще продължат да загиват още хора, заявиха двама високопоставени републикански сенатори, цитирани от Ройтерс.

„Самозаблуда е да се възприема това споразумение като нещо друго, освен началото на дипломатическа задънена улица, а Башар Асад и президентът на Русия Владимир Путин насочват администрацията на Барак Обама именно в тази посока”, подчертаха сенаторите Джон Маккейн и Линдси Греъм в общо изявление.

НАТО приветства споразумението за Сирия, което бе постигнато в събота по време на преговорите в Женева между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери. Това се посочва в изявление на генералния секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен.

„Приветствам споразумението за унищожаването на сирийското химическо оръжие, което бе постигнато между държавния секретар на САЩ и руския външен министър”, се отбелязва в изявлението. Според Расмусен постигнатата договореност трябва да даде тласък за разрешаването на кризата в Сирия по политически път, както и за прекратяването на кръвопролитията в страната.

Барак Обама криволичейки стигна до спасяващото имиджа му споразумение с Владимир Путин след седмица, която обаче отслаби президентската позиция както в САЩ, така и в чужбина, пише „Сънди Телеграф”.

Докато Джон Кери и Сергей Лавров в събота в Женева обявяваха споразумението между САЩ и Русия относно начина за разоръжаване на Сирия от химическите оръжия, във Вашингтон бе почти осезателно чувството на облекчение. След като през последната седмица политическата съдба и репутация на Барак Обама изглеждаше, че лежи почти напълно в ръцете на руския президент Владимир Путин, топ дипломатът на Америка все пак успя да се пребори за нещо в този хаос.

Китайският външен министър приветства споразумението между САЩ и Русия за елиминирането на сирийските химически оръжия, което отклони възможността от американски военни удари срещу режима на Башар Асад в Сирия, предаде АФП.

„Това споразумение ще позволи да бъде облекчено напрежението около Сирия”, каза Уанг И на среща със своя френски колега Лоран Фабиюс в Пекин.

Френският външен министър, който пристигна в китайската столица в неделя сутринта и се очаква да се завърне в родината си по-късно днес, определи пакта като „значителна стъпка напред” и каза, че „сега е необходимо да се вземат важни решения”.

Споразумението за Сирия, което бе постигнато от Русия и САЩ в Женева, е важна стъпка за политическото разрешаване на кръвопролитния конфликт, заяви италианският министър на външните работи Ема Бонино.

„Постигнатото днес в Женева споразумение е първата важна стъпка не само за унищожаването на химическото оръжие в Сирия, но и важна стъпка по пътя към политическото разрешаване на кръвопролитната гражданска война”, отбеляза Бонино. Тя изрази удовлетворение от това, че Русия и САЩ са стигнали до разбирателство и са определили точен път, който може да помогне за възстановяването на мира в Сирия.

Въоръжените сили на САЩ не са внесли каквито и да е промени в разположението на силите си след изявленията на САЩ и Русия за постигането на договореност относно сирийското химическо оръжие. Това съобщи министерството на отбраната на САЩ.

„Явната заплаха за използването на военна сила е ключова за постигането на дипломатически прогрес и е важна за спазването на положенията в споразумението от страна на режима на Башар Асад”, подчерта говорителят на Пентагона Джордж Литъл.

Европейският съюз приветства руско-американското споразумение за химическите оръжия в Сирия.

„Приветствам постигнатото споразумение между САЩ и Русия за поставяне под контрол и унищожаване на сирийските химически оръжия” заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства споразумението за разоръжаването на Сирия от химическия й арсенал, като посочи, че то е „важна и конкретна стъпка”, която може да предотврати използването на това оръжие в която и да е точка по света. Въпреки това той даде сигнал, че все още е готов да нанесе военни удари, ако планът за разоръжаването се провали, пише „Обзървър”.

Британският външен министър Уилям Хейг приветства споразумението между САЩ и Русия относно плана за унищожаването на сирийския арсенал с химическо оръжие. Хейг посочи, че рамката на споразумението, която бе изработена от държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров по време на тридневните преговори в Женева, представлява „значителна стъпка напред”, пише вестник „Ивнинг стандарт”.

Той отбеляза, че трябва да последват бързи действия по прехвърлянето под международен контрол на сирийското химическо оръжие, за което има данни, че е разхвърляно на няколко местоположения в страната.

„Сега приоритет трябва да е пълното и бързо прилагане на споразумението, за да се осигури прехвърлянето на сирийското химическо оръжие под международен контрол”, посочи той. „Задължение на режима на Асад е напълно да се придържа към споразумението.

Международната общност, включително и Русия, трябва да държи режима отговорен. Това включва предприемането на всички възможни мерки, за да се спрат продължаващите кръвопролития в Сирия и да се съберат всички страни в конфликта на масата за преговорите”, отбеляза Хейг.

90-годишен „военен престъпник” помага за оформянето на външната политика на администрацията на Барак Обама. Може да прозвучи изненадващо, докато разбира се не стане ясно, че въпросното старо момче е Хенри Кисинджър и той съветва Белия дом по тема, която той добре познава – руснаците, пише „Индипендънт”.

САЩ активно сътрудничат с Путин във връзка със сирийската криза и премахването на химическите оръжия на Башар Асад е поразително развитие, а по данни на британското издание Кисинджър дава своите напътствия в тази насока зад кулисите. След като наскоро той бе запитан дали САЩ и Русия могат да постигнат един вид разведряване, каквото той инициира в началото на 70-те години на миналия век, Кисинджър отговори, че „това би било изключително трудно, но ако го направят, това ще е от полза за всички – Русия ще спечели престиж, Обама ще докаже правотата си, Асад ще бъде отстранен и това би бил най-добрият възможен резултат”.

Влезте, за да коментирате