Изправиха „Коста Конкордия” в най-скъпата и сложна операция на света

Вторник, 17 Септември 2013 09:33 Публикувана в Свят Прочетена 562 пъти
Изправиха „Коста Конкордия” в най-скъпата и сложна операция на света Източник: АФП

Круизният кораб „Коста Конкордия”, който се преобърна край бреговете на италианския остров Джилио от 13 януари 2012 година, беше изправен в най-мащабната и уникална по инженерно-технически методи операция, предаде АФП.

Сирените на кораба прозвучаха за пръв път от трагедията отпреди повече от година и половина. Звукът им се смеси с аплодисменти и радостни възгласи от пристанището в драматичната развръзка на мащабната операция.

290-метровият плавателен съд с маса от 114 500 тона, по-дълъг от „Титаник” и два пъти по-тежък, се издигна от морето като призрачен кораб.

Страната на кораба, която беше под вода, беше ръждива и кафява след 20 месеца в морето, контрастирайки с бялата част, която беше над водата.

„Операцията по издигане с въжета завърши”, съобщи директорът на италианската служба за гражданска защита Франко Габриели. „Достигнахме наклон от нула градуса”, допълни той.

Круизният кораб бе изправен във вертикално положение с помощта на кесони. Операцията вчера бе отложена с три часа заради неблагоприятно време. Стойността на операцията е около 1 млрд. долара, като сумата ще бъде покрита от застрахователя. Следващият етап е транспортирането на кораба до дока за ремонт.

На борда на лайнера в момента на корабокрушението имаше 4200 души. 32-ма загинаха, а телата на още двама и досега не са открити.

"Мисля, че целият екип е горд от постигнатото. Много хора казваха, че е невъзможно да се направи. Чувствам се идеално, време е за по една бира", коментира Ник Слоун, инженер от Южна Африка, който координира операцията.

"Коста Конкордия" бе изправен след 19 часа операция

Екипът инженери, наброяващ около 500 души, прекара почти година на острова, за да подготви "Коста Конкордия" за нещо, което никога не е било прилагано на толкова голям кораб и то в такова състояние.

Влезте, за да коментирате