Съветът за сигурност най-сетне реши за химическото оръжие на Сирия

Събота, 28 Септември 2013 14:52 Публикувана в Свят Прочетена 616 пъти

Съветът за сигурност на ООН единодушно гласува снощи резолюция за обезопасяването и унищожаването на арсенала от химически оръжия на сирийския режим на Башар Асад. Вотът след две седмици на интензивни преговори отбеляза важен дипломатически пробив в парализата, която беше обхванала съвета, откакто започна сирийският конфликт през март 2011 година.
Русия и Китай преди това наложиха вето на три подкрепени от Запада резолюции, настояващи сирийският режим да прекрати насилието.

"Днешната историческа резолюция е първата обнадеждаваща новина за Сирия от дълго време", каза генералният секретар на ООН Бан Ки-мун на заседанието на Съвета непосредствено след гласуването. Тази вечер международната общност изпълни мисията си".
Като знак за широката подкрепа за резолюцията, вчера всички 15 членове на Съвета се подписаха като съвносители на резолюцията. За първи път Съветът одобри пътната карта за политически преход в Сирия, приета през юни 2012 година, и призова да бъде свикана възможно най-скоро международна конференция за прилагането й. 


Бан съобщи, че планирания срок за нова мирна конференция в Женева е средата на ноември. Резолюцията призовава за последици, ако Сирия не се подчини, но те ще зависят от приемането от Съвета на друга резолюция в случай на неизпълнение. Резолюцията утвърди плана, одобрен от Организацията за забрана на химическите оръжия, което го направи юридически обвързващ. Планът беше приет с консенсус от Изпълнителния съвет на Организацията малко преди вота в Съвета за сигурност. Заседанието в Хага продължи само половин час. 


Подробният план за поетапното унищожаване на химическите оръжия в Сирия ще бъде представен до 15 ноември.
Експерти на организацията ще заминат за инспекции в Сирия на 1 октомври и до края на месеца ще представят доклад. Пътната карта предвижда унищожаването на производственото оборудване на сирийските обекти да приключи до 1 ноември, а окончателната ликвидация на арсенала - до средата на следващата година.\СД

Последно променена в Събота, 28 Септември 2013 15:01
Влезте, за да коментирате