След 45 години Погромът в Тлателолко отново предизвика хаос в Мексико

Четвъртък, 03 Октомври 2013 14:37 Публикувана в Свят Прочетена 832 пъти
снимка: АР снимка: АР

Сблъсък между мексиканската конна полиция и демонстранти, излезли да отбележат  годишнината от избиването на студентите през 1968 година, прерастна в неуправляеми безредици, предаде агенция Франс Прес. Агенцията цитира данни на Червения кръст, според които по време на сблъсъците  са ранени над 50 души.


По данни на полицията конфликтът между силите за сигурност и протестиращите избухнал след като маскирани участници в протеста, започнали да хвърлят камъни и ръчно направени бомби по конната полиция. Според силите за сигурност по време на сблъсъците са пострадали 32 полицаи и 10 журналисти. Задържаните по време на протеста са над 100.
Безредиците, предизвикаха и погроми. Гневни тълпи  изпочупиха витрини, автобусни спирки и офисите на някои от националните всекидневници.
Припомняме, че събитията през 1968 са известни като Погромът в Тлателолко, когато мексикански военни  нападат протестиращите  срещу политиката на режима на дълго властващата Институционално Революционна Партия (Partido Revolucionário Institucionál).  Демонстрациите започват на  2 октомври 1968 на Площада на Трите Култури в столичния квартал Тлателолко 10 дни преди откриването на Летните олимпийски игри в Мексико. Бруталната намеса на полицията и военните части, които използват снайперисто, за да разпръснат  протестиращите граждани, заема специално място в Мексиканската нова история./ЯМ

Последно променена в Четвъртък, 03 Октомври 2013 14:58
Влезте, за да коментирате