Преизбраха Ирина Бокова начело на Юнеско

Събота, 05 Октомври 2013 05:50 Публикувана в Свят Прочетена 605 пъти

Ирина Бокова бе преизбрана за генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) още на първия тур, предаде РФИ, предаде Франс прес. Ирина Бокова бе смятана предварително за фаворит. Бокова спечели още на първия тур с 39 гласа "за". Нейните съперници - посланикът на Джибути във Франция Рашад Фарах, получи 13 гласа, а френско-ливанският университетски преподавател Жозеф Майла само 6. Смяташе се, че Фарах ще получи подкрепата на представителите на Африка и арабския свят. За победа на първия тур бяха необходими 30 от общо 58 гласа при вота в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО.


След избора си Бокова заяви, че за нея африканският континент ще си остане приоритет. Преизбирането й обаче е въпрос на доверие. „Управлявам организацията от 4 години, като през последните две в много трудни условия – поради оттеглянето на вноските от САЩ, което намалява бюджета с 22% въпреки предприетите реформи”.


Организацията от системата на ООН, която е със седалище в Париж, стана арена на оспорвана борба за подновяване на своето ръководство на фона на финансовите ограничения, при които функционира. Това стана, след като Съединените щати замразиха своята вноска преди две години в отговор на приемането на държавата Палестина за 195-и член на ЮНЕСКО на 31 октомври 2011 г. В резултат бюджетът на ЮНЕСКО бе намален от 653 милиона долара на 507 милиона.


Бокова бе избрана за генерален директор на ЮНЕСКО през 2009 г. Тя  е първата жена и първият източноевропеец на този висок пост. Тя е бивш заместник-министър в кабинета „Виденов” (1996) и министър (1996-1997) на външните работи, посланик във Франция и Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО. В качеството си на заместник-министър на външните работи тя отговаряше за присъединяването на България към Европейския съюз и по нейно време България подаде документи за членство в съюза. 

Последно променена в Събота, 05 Октомври 2013 06:15
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате