Нова трагедия с бежанци: Два кораба потънаха в Средиземно море тази нощ

Събота, 12 Октомври 2013 10:42 Публикувана в Свят Прочетена 475 пъти
Нова трагедия с бежанци: Два кораба потънаха в Средиземно море тази нощ Снимка: АФП

Най-малко 39 души са загинали тази нощ, а за други се смята, че са се удавили, след като два кораба, пълни с имигранти, потънаха в Средиземно море по пътя им към Европа, пише „Индипендънт”.

Единият от корабите е потънал край бреговете на Лампедуза - италианския остров, където миналата седмица се удавиха 339 души при една от най-големите трагедии с имигранти в Средиземно море, която предизвика призиви в Европа за действия срещу трафикантите.

При днешното произшествие, най-малко 248 души са били принудени да скочат във водата, след като корабът им се натъкнал на препятствие край Лампедуза, докато други 120 трябваше да плуват до брега на Александрия, за да се спасят, когато техният кораб заседна край брега на египетското пристанище.

Десетки хора са загинали край египетския бряг, а 116 души са спасени от спасителните екипи и отведени в близко разположена военноморска база. По данни на службата за брегова охрана, сред оцелелите са 72-ма палестинци, 40 сирийци и четирима египтяни.

Мащабът на корабокрушението край Лампедуза е дори по-голям. Предварителни съобщения предполагат, че броят на жертвите е около 50 души. Премиерът на Малта Джоузеф Мускат заяви, че най-малко 27 тела са открити, сред които и телата на три деца.

Плавателният съд е бил на 100 км югоизточно от острова, когато е започнала спасителната операция след получаване на съобщение за помощ от кораба.

Влезте, за да коментирате