Световната банка: Много опасен период очаква САЩ

Неделя, 13 Октомври 2013 17:21 Публикувана в Свят Прочетена 580 пъти

Президентът на Световната банка Джим Йон-ким предупреди за много опасен период за САЩ, предадоха световните агенции. Предупреждението е отправено в момент, когато в САЩ има фискална криза и наближава крайният срок за постигане на споразумение за тавана на дълга, в противен случай страната може да обяви дефолт.

 "Пет дни ни делят от един много опасен момент, посочи Ким при завършването на годишната среща на Световната банка и на Международния валутен фонд, състояла се във Вашингтон. Колкото повече се приближаваме до крайния срок, толкова повече това ще окаже влияние върху развиващия се свят"

 

"Ако достигнем крайния срок, това ще бъде катастрофално събитие за гореспоменатите страни. Но това може да е в голям ущърб и на развитите икономики", каза още Ким. Той посочи, че икономиките по света, в частност американската, ще се сблъскат тогава с покачване на лихвите, със спад на доверието и със забавяне на растежа. Американското министерство на финансите обяви, че няма да разполага с пари в брой от 17 октомври, ако не бъде постигнато споразумение за тавана на дълга и той не бъде вдигнат. Таванът на дълга понастоящем е 16 700 милиарда долара.\СД

Последно променена в Неделя, 13 Октомври 2013 17:30
Влезте, за да коментирате