ЕС издърпа ушите на Турция

Сряда, 16 Октомври 2013 15:58 Публикувана в Свят Прочетена 740 пъти
илюстрация: selexes.com илюстрация: selexes.com

Годишният доклад на Европейския съюз за Турция се казва, че управляващите власти трябва да преразгледат демократичната си политика, която би трябвало да обхване всички членове на обществото. Изготвилите доклада експерти на ЕС настояват правителството да внесе поправки в наказателното законодателство, в които да  гарантира спазването на основните граждански права като свободата на словото и правото на протест. 

В доклада се отбелязват усилията на Анкара да реформира съдебната система, както и опитите й да прекрати тероризма и насилието в югоизточната част на страната.

Еврокомисията обаче предупреждава, че турските власти възприемат демокрацията като воля на парламентарното мнозинство, а не като процес, в който опозиционните партии имат правото да се намесват в държавната политика. В доклада като пример се посочват събитията около вълната от протести, заляла цялата страна в средата на тази година.

В заключението на доклада се казва, че турското законодателство и нееднозначното тълкуване на законите, вредят на упражняването на основните човешки права. Авторите на доклада препоръчват Брюксел да засили натиска си над Турция по отношение на спазването на правилата на демокрация във всички обществено-политически области./ЯМ

 

Последно променена в Сряда, 16 Октомври 2013 16:03
Влезте, за да коментирате