САЩ: Споразумение в Сената за повишаване тавана на държавния дълг

Сряда, 16 Октомври 2013 19:21 Публикувана в Свят Прочетена 638 пъти

Американските сенатори са постигнали споразумение за излизане от кризата няколко часа преди изтичането на срока за падане на тавана на дълга, съобщиха републиканци. Все още е тайна за какви условия са се споразумели водачът на републиканците Мич Мак Конъл и на мнозинството на демократите Хари Рейд. 

Лидерите на демократите и републиканците в Сената на САЩ са постигнали компромис по повишаването на тавана на държавния дълг и възобновяване на работата на правителството, е обявила Кели Айот, представител на щата Ню Хемпшир в институцията, предаде Франс прес. Според сенаторката официално съобщение за споразумението ще бъде направено в следващите часове. Обсъдени са били и възможностите за спешно гласуване на законопроекта за повишаване на тавана на дълга. "Доколкото разбирам, те са постигнали споразумение", посочи  Айот. Колегата й от Тенеси Боб Коркър потвърди за споразумението. „Доколкото знам…”, допълни той по повод поставяне край на политико-бюджетната криза в САЩ, която започна на 1 октомври. 

 

Все още витае несигурност около законопроекта в Конгреса. Двете камари трябва да одобрят едновременно текста му преди президентът Барак Обама да го подпише. „Не е сигурно кога и как е било взето решението, възможно е постигнато споразумение в Сената да бъде гласувано в Камарата на представителите", заяви Майкъл Стийл, говорител на председателя й, републиканецът Джон Бойнър.

 

След това планът за изход от създадената правителствена криза трябва да бъде одобрен от двете камари на Конгреса, след което подпис под документа ще трябва да сложи и президентът Барак Обама.


За всички тези действия има само едно денонощие, тъй като ако проблемът не бъде решен, още утре правителството на САЩ трябва да обяви технически дефолт по своите финансови ангажименти.

 

Очаквайте подробности!!!

 

 

 

Последно променена в Сряда, 16 Октомври 2013 19:54
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате