САЩ излизат от финансовата парализа

Четвъртък, 17 Октомври 2013 07:17 Публикувана в Свят Прочетена 682 пъти

Конгресът на САЩ вдигна в сряда тавана на дълга до 7 февруари, след като Камарата на представителите приеха текст, отстраняващ финансов дефолт, който президентът Барак Обама обеща, че веднага ще обнародва. Текстът слага край и на бюджетната парализа, която на 1 октомври принуди държавните служби да прекратят или да ограничат дейността си поради липса на финансиране.

Групата на демократите гласуваха единодушно заедно с една трета от републиканците в сряда вечерта, само няколко часа преди да изтече крайният срок. Компромисът, постигнат след няколко седмици политически спорове, предвижда отваряне до 15 януари на всички федерални агенции и създаване на комисия, която да уточни бюджета за останалата част от 2014 година.

 

Текстът е дълъг 35 страници. Той предвижда изплащане на заплатите на служителите, които са били определени като второстепенни и са били изпратени в неплатен отпуск. В някои администрации, като Агенцията за защита на околната среда, от техническата безработица бе засегнат 95% от персонала. Без пасаж, който да предвижда плащане със задна дата, тези служители нямаше да получат възнаграждение за половин месец.

 

Бюджетната парализа в САЩ ще струва на американската икономика 24 милиарда долара. Според рейтинговата агенция „Стандарт енд пуърс” частичното затваряне на федералните служби ще намали с 0,6% икономическия ръст на САЩ през четвъртото тримесечие на 2013 година. Този процент се равнява на 24 милиарда долара.

Последно променена в Четвъртък, 17 Октомври 2013 07:22
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате