Мнозинството французи подкрепят вътрешния министър за експулсираната ромска ученичка

Събота, 19 Октомври 2013 12:45 Публикувана в Свят Прочетена 747 пъти
Училището е свещено, крещят учениците по повод решението на вътрешния министър Манюел Валс. Училището е свещено, крещят учениците по повод решението на вътрешния министър Манюел Валс. Снимка: SIPA.

Две трети от французите (64%) се обявиха против експулсирането на Леонарда Качик и семейството й според проучване от днес. По-малко от половината (46%) са били шокирани от това, че ромското вовиче е било свалено от училищния автобус, а след това е била експулсирана в Косово на 9 октомври. Мнозинството от левите избиратели (68%) са били шокирани срещу само 24% от десните. 

В същото време 74% от французите подкрепят министъра на вътрешните работи Манюел Валс, който предприе строги мерки срещу вълната от влизащите в страната роми. Той обаче отложи посещение в Антилите, защото през уикенда правителството трябва да вземе окончателно решение за Леонарда и нейното семейство.


Училището е свещено, заявиха  протестиращи ученици в подкрепа на Леонарда в Париж. Два дни продължиха шествията на гимназистите, към тях се присъединиха и студенти, както и част от родителите им.  Според полицията демонстрантите са наброявали 4 хиляди, но Националното ученическо обединение те са били 12 000.\СД

Последно променена в Събота, 19 Октомври 2013 13:37
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате