Башар Асад смята Женева-2 за комплот срещу Сирия

Вторник, 22 Октомври 2013 13:28 Публикувана в Свят Прочетена 570 пъти
снимка: belfasttelegraph.uk снимка: belfasttelegraph.uk

В интервю пред ливанската телевизия Ал Маядин, президентът на Сирия Башар Асад заяви, че не вижда условия за успешното провеждане на мирната конференция, организирана от САЩ и Русия, съобщи агенция Франс Прес.

„Инициативата, наречена  Женева-2 няма да има успех. Искам да попитам кои сили ще вземат участие в нея и каква връзка имат те със сирийския народ? Кои са те - представители на сирийския народ или на държавите, които ги подпомагат?" попита Асад. Той заяви, че не вижда основателна причина да не се кандидатира за преизбиране през 2014 година.  Асад обяви за недомислено изказването на американския държавен секретар Джон Кери, че евентуалното преизбиране на Асад ще доведе до удължаване на гражданската война в Сирия.

Президентът на Сирия не спести коментарите си и към Лахдар Брахими - представителят на ООН и Арабската лига за Сирия. Той посъветва Брахими да не следва заповедите на западните държави. Коментарът на Асад бе предизвикан от започналото посещение на Брахими в Близкия Изток и опитите му да убеди близкоизточните държавни ръководители да подкрепят  Женева-2. Наскоро, дипломатът бе разкритикуван от сирийския режим заради предложението му за преходно правителство след последната си визита в Сирия и призива си към всички държави, които имат  интереси и влияние в сирийския въпрос да участват в мирната конференция./ЯМ

 

Последно променена в Вторник, 22 Октомври 2013 13:56
Влезте, за да коментирате