Шойгу „обезоръжил” генералите от НАТО според „Комсомольская правда”

Министрите на отбраната на страните от Северноатлантическия блок бяха принудени да благодарят на главата на военното ведомство в Русия за честната му позиция, пише руският всекидневник
Петък, 25 Октомври 2013 11:38 Публикувана в Свят Прочетена 2411 пъти
Шойгу „обезоръжил” генералите от НАТО според „Комсомольская правда” Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и американският Чък Хегъл след срещата в щаб-квартирата на НАТО.

Както вчера Свободен народ он лайн вчера разкри, нито министърът на отбраната, нито заместник-министър или който и да е представител на бъларското Министерство на отбраната не участва в срещата на военните министри от НАТО. Днес публикуваме дописката на руския в. "Комсомольская правда" за Съвета НАТО-Русия, на която руският министър Сергей Шойгу размаха пръст на членовете на алианса:

Сергей Шойгу (министър на отбраната на Русия – бел. ред.) долетя в „столицата” на НАТО – Брюксел (тук се намира щаб-квартирата на Северноатлантическия алианс), за да сведе до знанието на западните генерали и политици позицията на Москва по много остри въпроси. Предстоеше труден разговор на заседанието на Съвета НАТО-Русия. През последните години в отношенията между Русия и военния блок на Запада се натрупаха немалко проблеми. И между другото, това бе първата визита на Шойгу в щаб-квартирата на алианса. Ето защо 28-те министри на отбраната на НАТО го разглеждаха с подобаващо любопитство, както се  разглежда нов съсед.
Натовците слушаха речта на Шойгу със заострено внимание в пълна тишина. Той веднага посочи какво тревожи руското военно ръковоство:

-опитите да се възроди старият договор с въоръжените сили в Европа

-приближаването на подвижните инфраструктури на НАТО към руските граници

-политиката на алианса по разширяването на членството в него.

Особен акцент Шойгу постави върху нерешените проблеми на противоракетната отбрана (ПРО) в Европа. Той призна: „Съвместната работа в тази област не се получава. Програмата ПРО на САЩ в Европа се развива, а нашата загриженост не се взема предвид. На сериозна критика Шойгу подложи факта, че по сценарий близо до Русия се разиграва възможно нападение срещу една от страните-членки на блока. В същото време, заяви руският министър, когато ние провеждахме учение „Запад-2013”,  заострихме вниманието си към борба с въоръжени банди. 

 

Шойгу направи прогноза, че след извода на международните сили в Афганистан ситуацията там рязко се е влошила, тъй като афганската армия и полиция не са укрепнали. Само за последната година от редовете им са избягали 60 души. Всичко това поражда голяма тревога. Затова ние сега сме принудени да укрепваме нашите граници в този регион.В края на своята реч Шойгу предизвика добродушни усмивки на суровите лица на натовците, като заяви, че поднася на генсека на НАТО шлем, флаг и войнишко канче.


„Господин Расмусен, тези предмети не са милитаристки амуниции , а народно творчество, подписани от майстори-хохали (бел.ред.- пренебрежително и оскърбително наименование на украинците)”, каза Шойгу. В залата се раздаде смях, а някои не се въздържаха и го аплодираха. След това се изказаха и други участници в Съвета Русия-НАТО, а почти всички благодариха на Шойгу за откритата и честна позиция. Същия ден Шойгу се срещна с главите на военните ведомства на САЩ, Великобритания и Италия.

 

В центъра на всички тези срещи основният проблем за системата ПРО. Любопитното е, че в края на всяка среща Шойгу завършваше с покана да участват в биатлон (състезание) между танкове. Всички те се съгласиха, а английският министър се пошегува с колегата си от Рим, разказвайки анекдота, че италианските танкове имат пет скорости – една напред и четири назад. В отговор министърът на отбраната на Италия с патос в гласа помоли британеца да не забравя, че Колумб е открил Америка с кораб, произведен от италианци.

 

Защо българският министър на отбраната Ангел Найденов не беше на срещата можете да прочетете тук:

http://svobodennarod.com/bulgaria/3233-angel-naidenov-se-uplashi-ot-ruskiya-ministar-na-otbranata.html

 

 

Последно променена в Петък, 25 Октомври 2013 12:37
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате