Изборите в Чехия: 21% за социалдемократите, 15 за комунистите

Неделя, 27 Октомври 2013 08:24 Публикувана в Свят Прочетена 603 пъти
Бохуслав Соботка. Снимка Ройтерс. Бохуслав Соботка. Снимка Ройтерс.

Чешките социалдемократи спечелиха с малко на парламентарните избори днес. Те са изправени пред тежката задача да формират правителство след вълната на недоволство заради корупцията и бюджетните съкращения, което вкара нови протестни партии в парламента, коментира днес Ройтерс. След преброяването на почти всички гласове лявоцентристите на Бохуслав Соботка - проевропейските социалдемократи, получиха 21% от вота. Това е далеч под очакваните от тях 30%.

Те ще се нуждаят от повече от един коалиционен партньор, за да формират стабилно правителство. „Ако долната камара на парламента е фрагментирана, това ще означава, че ще се изправим пред тежки преговори за формирането на правителство", каза Соботка.


Най-големият победител на чешките избори се оказа антикорупционното движение АНО, водено от родения в Словакия милиардер предприемач Андрей Бабис.Резултатът от изборите оставя централноевропейската държава с население от 10,5 милиона души пред перспективата от продължителни политически спорове и от поредно слабо и нестабилно правителство точно когато чешката икономика започна да излиза от дългата рецесия. Той не дава възможност на Соботка да формира правителство на малцинството с парламентарната подкрепа на комунистите. Местата в парламента, получени от двете партии на изборите, не са достатъчни за мнозинство.

 

Комунистите, които не са участвали във властта от началото на демокрацията през 1989 година, спечелиха около 15% от вота. „Социалдемократите са подготвени да се заемат с тези тежки преговори и ще се опитаме да формираме рационален и стабилен кабинет", заяви Соботка, добавяйки, че е готов да разговаря с всички партии, с изключение на дясноцентристите, които оглавяваха последния кабинет.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Неделя, 27 Октомври 2013 08:39
Влезте, за да коментирате