Асад уволни вицепремиера си, защото говорел с американци без разрешение

Сряда, 30 Октомври 2013 12:06 Публикувана в Свят Прочетена 553 пъти
снимка: REUTERS снимка: REUTERS

След срещата си в Женева с бившия посланик на САЩ в Сирия Робърт Форд, сирийският вицепремиер Кадри Джамил бе уволнен. Официалните власти са излезли със съобщение по държавната телевизия, в което се казва, че Джамил е предприел действия, без да ги съгласува с правителството, пише вестник Индипендънт.

Изданието допълва, че вицепремиерът е член на така наречената патриотична опозиция, обединяваща противници на Башар Асад, но не одобрява действията на бунтовническите опозиционни групировки.


По време на срещата си  Робърт Форд и Кадри Джамил са обсъждали условията около преговорите между правителството на Асад и сирийската опозиция, които би трябвало да се проведат в организираната за целта международна  конференция Женева-2.

Явно Асад е сметнал поведението на Джамил за недопустимо своеволие, тъй като в момента на завръщането му в Сирия, вицепремиерът е бил уведомен, че е освободен от поста си.

Последно променена в Сряда, 30 Октомври 2013 12:48
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате