Печат на тази страница

Нарко-тунелът между Сан Диего и Тихуана имал осветление, вентилация и електрокари

Най-известният мексикански бос изчезна от правосъдието, скрит под купчина мръсно бельо, но олекна с $ 12 милиона
Понеделник, 04 Ноември 2013 14:00 Публикувана в Свят Прочетена 1223 пъти
Оценете
(2 гласа)
снимка: АР снимка: АР

Тунелът, свързващ американския град Сан Диего и мексиканския град Тихуана, който американските полицаи от отдела за борба с наркотиците откриха е толкова добре изпипан, че успя да озадачи дори и специалистите, съобщи CNN. Зигзагообразният тунел е дълъг колкото 6 игрища за американски футбол ( дължината на едно футболно поле е между 100 ярда за стандартно игрище и 120 - за отборите от Националната футболна лига ( NFL) или между 91,44 и 109,73 метра /бел.ред.).

Подземният път, който свързва склад за наркотици в Мексико с подобено хранилище в Калифорния има добро осветление и вентилация, както и релси за преминаването на електрически влакчета.Супер тунелът е дълбок 35 фута (10,67 метра), висок 4 (1,22 м) и широк 3 (0,91 м). Един от прокурорите на Сан Диего - Лаура Дъфи заяви пред журналисти, че съоръжението е построено от една от най-известните и могъщи криминални организации в Мексико - картелът Синалоа.

Тя допълни, че по време на акцията, полицаите са заловили трима души, пренасящи през подземието пратка от 8 тона марихуана и около 150 килограма кокаин на стойност 12 милиона долара.

Чрез журналистите, прокурор Дъфи изпрати съобщение до американско-мексиканските нарко-картели.

"Искам да кажа на всички наркотрафиканти, че ако те смятат да строят и използват подобни тунели още от сега да считат подобни планове за тежка загуба на мръсните си пари. Американските власти не само ще конфискуват наркотиците и ще унищожат тунелите, но и ще преследват до край членовете и босовете на тези престъпни организации. Преди две години ние успяхме да намерим и затворим няколко подобни тунела и още тогава предупредихме директно шефовете на картелите, че ще ги преследваме до край. Днес, ние отново потвърждаваме и доказваме на практика нашето обещание", заяви стожерът на правосъдието Лаура Дъфи.

Лидерът на картела Синалоа - Хоакин Гузман е известен с прякора El Chapo (Дребния /бел.ред). Нисичкият мексиканец, който е висок около 1,60 метра успя да компенсира ръста си и използва често срещания при мъжете наполеонов комплекс като достигна висините на нарко бизнеса.

Според списание Форбс, той притежава над 1 милиард долара и е считан за най-влиятелния нарко бос на света. Той е в списъка на най-издирваните по света престъпници след бягството си от затвор в Мексико през 2001 година, когато успя да изчезне от лицето на земята скрит под купчина мръсно бельо.

Последно променена в Понеделник, 04 Ноември 2013 14:32
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате