Турска депутатка протестира срещу мюсюлманските забрадки в парламента

Четвъртък, 07 Ноември 2013 12:31 Публикувана в Свят Прочетена 611 пъти
Двете лица на Турция,  снимка: freetraveltalk.com Двете лица на Турция, снимка: freetraveltalk.com

Депутатката Дилек Акагюн влезе в турския парламент (Меджлис) с голям плакат, направен от две снимки, който постави пред колегите си. Първата снимка е на жени с открити лица и глави, под която има надпис - Иран 1960. На втората са запечатани образите на обвити с черни забрадки жени, а надписът отдолу  - Иран 2013.

Обединяващото изречение на плаката е "Турция няма да стане Иран!" Акагюн, която е член на опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП),  застана безмълвно пред турските депутати в знак на протест на срещу решението жените в Меджлиса да носят мюсюлмански забрадки.

Някои от колегите й я аплодираха, други - освиркаха, но независимо от реакциите Дилек Акагюн стоя повече от час във вече наложения като стил в Турция протест на „неподвижно стоящия човек”.

 

Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате