Ирина Бокова натири САЩ от ЮНЕСКО

Събота, 09 Ноември 2013 07:14 Публикувана в Свят Прочетена 1496 пъти

Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) замрази правата на Съединените щати да гласуват, след като в петък е изтекъл срокът Вашингтон да обясни защо не превежда членския си внос и не е представил план как да преведе пропуснатите вноски от последните две години, съобщи АП. През октомври 2011г. САЩ спряха финансирането на ръководената от Ирина Бокова организация в знак на протест, че в нея със статут на независима държава бе приета Палестинската автономна власт в Израел.

Вашингтон изпълни американски закон, забраняващ да се финансира от американските данъкоплатци която и да е структура на ООН, признаваща искането на палестинците за независима държава, обяснява АП. Според САЩ с действията си ЮНЕСКО се е опитала да заобиколи условията, които поставя продължаващият вече 20 години мирен процес. Единствено подновяването на преговорите с Израел и всеобхватен договор с еврейската държава могат да доведе до появата на независима Палестина.

 

След изтичането по обяд на крайния срок за реакция от САЩ правата им са замразени автоматично. До момента непреведените към сметките на ЮНЕСКО средства възлизат на 240 милиона долара, което е 22% от бюджета на организацията. Това принуди ръководството й да започне драстични съкращения на програми.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Събота, 09 Ноември 2013 07:20
Влезте, за да коментирате