Тайфунът Хаян помете Филипините с 379 километра в час

Събота, 09 Ноември 2013 11:18 Публикувана в Свят Прочетена 466 пъти
снимка: REUTERS снимка: REUTERS

Разрушителната сила на тайфуна Хаян, който вилнее над  Филипините може да се окаже по-силна и от тази на миналогодишния Бофа, който погуби 1000 човешки живота и нанесе щети за повече от 1 милиард долара.
Скоростта на вятъра варира между 235  и 379 км/ч. Хаян вече успя да унищожи град Таклобан, 200 хилядното население на който беше своевременно евакуирано. Въпреки това, тайфунът успя да отнеме живота на 100 души в района.


Метеоролозите са категорични, че Хаян влиза в категорията на най-разрушителните природни бедствия.  ООН е изпратила спасителни екипи, които ще помагат в пострадалите райони.

Според думите на ръководителя на спасителните групи - Себастиян Стампа единственият начин за придвижване в пострадалите райони е използването на хеликоптери, тъй като пътищата са абсолютно непроходими, блокирани от свлачища, паднали електрически стълбове, дървета, коли и разрушени къщи.
Местните власти все още не знаят броя на жертвите и пострадалите от тайфуна.

Последно променена в Събота, 09 Ноември 2013 12:37
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате