Художник закова скротума си със шиш на Червения площад

Понеделник, 11 Ноември 2013 11:46 Публикувана в Свят Прочетена 1413 пъти
снимка: Новости России снимка: Новости России

Вчера, напълно съблечен руснак седна на паважа на Червения площад и закова тестисите си към земята. Това всъщност е художникът Пьотр Павленски, който след като проби скротума си със шиш за месо, заяви, че по този начин протестира срещу  Деня на сътрудниците на Министерството на вътрешните работи - 10 ноември.

Павленски, който е известен с нестандартните си протести, нарече болезнения си акт Фиксация. "Кремъл все по-здраво ни приковава и ни превръща в апатични статуи, които безропотно приемат участта си", каза художникът в специално изявление. Полицията е покрила Пьотр с бризент и го е закарала в близката болница, където лекарите са успели да спасят пораженията върху гениталиите му. Силите за сигурност имат намерение след медицинските процедури да отведат Павленски в ареста.

В началото на март 2013 художникът, който е известен с това, че прави шокиращи артистични инсталации, се обви с бодлива тел и легна пред парламента на Санкт Петербург. Тогава той заяви, че протестира срещу законодателната система, която и при най-малкото недоволство се впива в телата на хората и ги задушава с мрежата си от закони.

                                             

                                         ройтерс

 

                                                                          Снимка: REUTERS

 

 

След ареста на момичетата от Пуси Райът миналата година Павленски заши устата си и застана пред Казанския събор с огромен надпис: "Изпълнението на Pussy Riot повтори знаменитата акция на Исус Христос в храма".петр

pavlenski-pussi риа

 

    "Днес властта ограбва населението, за да обогати силовите си структури. Общество, което допуска подобен произвол с бездействието си, заздравява основите на полицейската държава", казва гневно във вчерашното си  изявление  Павленски.

 

 

Последно променена в Понеделник, 11 Ноември 2013 12:57
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате