9.5 милиона души са пострадалите от тайфуна Хаян

Понеделник, 11 Ноември 2013 12:57 Публикувана в Свят Прочетена 742 пъти
снимка: ЕРА снимка: ЕРА

9.5 милиона души са пострадалите от погрома на тайфуна Хаян, който буквално помете Филипините. http://svobodennarod.com/world/3492-nezapomneno-silen-taifun-vze-hilyadi-zhertvi-na-filipinite.html Огромните вълни, предизвикани от ветровете, са унищожили много села по крайбрежието и са опустошили столицата на остров Лейте -Таклобан.

В други райони ураганът е опустошил над 80 процента от сградите. "Разрушенията от тайфуна Хаян са огромни.  Само в град Лейке са загинали над 10 000 души. Тайфунът буквално помете по пътя си цели села, а гладните оцелели громят магазини и атакуват камионите, натоварени с помощи", пише вестник Индипендънт.

                                             hurry

                                                                                          снимка: Би Би Си

 

Изданието допълва, че най-лошо е положението в Таклобан, където се виждат стотици трупове, носещи се по наводнените улици или лежащи сред отломките на срутените сгради.

Вътрешният министър на Филипините - Манутел Роксас замина спешно за Лейте. „На острова не е останала нито една сграда. Не знам как да опиша това, което видях. Беше ужасяващо”, заяви Роксас след обиколкато си с хеликоптер над острова.

Оцелелите след разрушителната стихия са останали без дом, храна, питейна вода, лекарства и превързочни материали. В отчаянието си те разграбват магазини и разбиват  банкомати.

 

                            

                                   ap

снимка: АР

 

За да възстановят реда, филипинските власти са изпратили в Теклобан 300 войници и полицаи.

"Има ужасно много загинали, пострадали и ранени.  Разрушенията са огромни. В момента тук е пълна лудница, но се надяваме, че нещата ще започнат да се нормализират, когато международната помощ се увеличи", каза пред Би Би Си шефът на Червения кръст в страната Ричард Гордън.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун заяви, че организацията ще предостави хуманитарна и медицинска помощ на страната. Австралия, която вече изпрати помощ от 500 хиляди долара заяви, че ще увеличи сумата на 10 милиона австралийски долара.

В кампанията за спасяване на Филипините активно се включи и американският актьор Джордж Клуни.

Последно променена в Понеделник, 11 Ноември 2013 13:50
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате