Националисти атакуваха руското посолство в Деня на независимостта на Полша

Вторник, 12 Ноември 2013 11:13 Публикувана в Свят Прочетена 865 пъти
снимка: РИА Новости снимка: РИА Новости

Вчера, в Деня на независимостта на Полша, крайнодесни групи предизвикаха вълни от насилие и хаос във Варшава. Вече няколко години подред, иначе мирното шествие, отбелязващо празника, се превръща в бойно поле между крайнодесните и полицията, пише вестник Гардиън.

В началото, многохилядното шествие е започнало мирно, но е прерастнало в битка между левите и десни радикални групи. Крайнодесните са били с маскирани лица и след намесата на полицията при сблъсъка на групите, маскираните са започнали да хвърлят димки и коктейли Молотов по силите на реда, след което започнали да палят коли и да чупят витрини. За да въведе ред, на много места полицията е използвала водни струи, полицейски палки и гумени куршуми срещу маскираните.

Група националисти нападнали и сградата на руското посолство във Варшава със сигнални ракети, бутилки и други предмети. Няколко души са подпалили пункта на охраната на посолството и са се опитали да се изкачат по оградата.

Говорител на полицията съобщи, че вследствие на безредиците във Варшава са задържани 32 души. Трима от тях ще отговарят за опит да навлязат на територията на руското посолство, за хвърляне на димки, запалени предмети и сигнални ракети по сградата, както и за палежа на пункта за охрана. Говорителят допълни, че обвиненията ще бъдат повдигнати в рамките на няколко дни.

Полското министерство на външните работи излезе с изявление, в което осъжда действията на националистите срещу руското посолство и изразява съжаление за случилото се. „Няма извинение за тези агресивни действия срещу дипломатическата сграда на Руската федерация, които нарушават Виенската конвенция. Полските власти съжаляват за инцидента и осъждат това скандално нарушение", се казва в изявлението.

Вследствие на действията на полските националисти, руските сили за сигурност засилиха охраната около посолството на Полша в Москва, тъй като се очакват протести и агресивни действия от страна на руските ктайнодесни групировки. Въпреки че до момента обстановката около полското посолство е спокойна,  зданието се охранява и от специалните части на руските сили на реда ОМОН.

Последно променена в Вторник, 12 Ноември 2013 12:48
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате