Туитър са сексисти според Ню Йорк Таймс

Вторник, 12 Ноември 2013 17:58 Публикувана в Свят Прочетена 703 пъти

След като корпорацията  Twitter пусна на борсата определено количество акции, управата на социалната мрежа без да иска привлече възмущението на голяма част от американското общество, което нямаше нищо общо с транзакциите на Уолстреет. Оказа се, че покрай продажбата на въпросните акции компанията трябва да предостави невероятно количество заверени документи, както и множество бумащина от канторите на личния им състав. След успешната трансакция около акциите, голяма част от документите са станали обществено достояние.

Репортерката на  Ню Йорк Таймс - Клер Кейн Милър разравя документацията на Twitter и установява интересния факт, че е една от малкото големи корпорации, чиито борд е съставен само от мъже.  Милър се свързва с изпълнителния директор на социалната мрежа Дик Костоло, който любезно й обянява, че корпоративната дейност на Twitter изсисква спечифична квалификация, която притежават малко хора, между които той не е забелязал жени. 

На въпроса на Милър дали случайно Twitter не е сексистка корпорация, Костоло отговаря, че борда на директорите няма намерение да избира за свои членове жени само за да удовлетвори изискванията на наложената политическа коректност, според която всяка фирма трябва да се ръководи от принципа за баланс между половете, религията, расата и етническата принадлежност. Изпълнителният директор допълнил, че Twitter няма да направи компромис в избора си на специалисти само за да зачеркнат съответното квадратче в бланките на отдела „личен състав“.

След разговора си с  Дик Костоло, Клер Кейн Милър се обадила на  Джефри А. Сонефийлд – професор преподаващ ръководство и организация на корпоративното управление в Йейл. За 10 минути той й продиктувал 20 имена, като заявил, че може да спомене още толкова ако е необходимо.

На страниците на  Ню Йорк Таймс Милър публикува  част от имената на жени, със саркастичната забележка, че всички те могат да заемат място в борда на директорите и да  допринесат за развитието на  Twitter, извън рамките на задрасканото в личен състав квадратче.

 

Ето и имената на някои от тях:

Джоан Брадфорд – президент на Сан Франциско Кроникъл, заемала ръководни длъжности в  Demand Media, Yahoo, Microsoft and BusinessWeek

Маргит Уенмачерс – партньор в Андресен Хоровиц – фирма, занимаваща се с инвестиции, която е вложила доста пари и в Twitter. Това е един от най-гоемите експерти в технологичната и маркетингова страна на корпоративната политика.

Дайан Греене -  един от създателите и бивш директор на Vmware, който в момента е в борда на директорите на  Google и Intuit

Рене Джеймс – президент на Intel, която промени и обнови компанията.

Ани Мълкахи – бивш председател и изпълнителен директор на Xerox.

Сузън Лин - изпълнителен директор на  AOL Brand Group.

Уенда Харис Милърд – президент на  MediaLink – фирма за медийна и рекламна стратегия. Бивш директор по продажбите на  Yahoo. 

Джералдин Лейборн – основател на  Oxygen Media и бивш изпълнителен директор  на  Nickelodeon и  Disney-ABC.

Индра Нуи – изпълнителен директор на PepsiCo, която изгражда и стратегията на Motorola.

Анджела Ахрендс – изпълнителен директор на фирмата Burberry, която е екперт в брандирането.

Шели Лазарус – председател и бивш изпълнителен директор на Ogilvy & Mather – рекламна агенция за анализ и експертизи на  брандиране и маркетинг.

Ани Суини – президент на  Disney/ABC Television Group и председател на борда на директорите на Disney Media Networks.

Шери Лансинг - изпълнителен директор на  Paramount Pictures.   Джудит МакХейл - изпълнителен директор на  Discovery Communications – компанията, която притежава   Discovery Channel.

Шонда Раймс – сценарист, режисьор и продуцент, която създаде Анатомията на Грей и Сцандал

Кейти Блек – председател на борда на директорите на Hearst Magazines и издател на списанието USA Today.

Джоана Колс – главен редактор на Космополитън

 

 

15miller

 

 

 

Клер Кейн Милър е завършила Университета на Калифорния в Бъркли със специалност  журналистика, а след това и университета Йейл. Преди да започне да работи в Ню Йорк Таймс, Милър е била репортер във Форбс. Нейните коментари, статии и дописки са насочени предимно в сферата на ролята на жените в бизнеса, филантропията и здравето.

Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате