Ердоган: Няма държава Кипър!

Сряда, 13 Ноември 2013 12:34 Публикувана в Свят Прочетена 9435 пъти
снимка: rtbf.be снимка: rtbf.be

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че решението на Европейския съюз да приеме Кипър за член е чисто политически избор, който е в разрез с европейските закони. Той допълни, че няма държава, която се нарича Кипър, а съществува само местна администрация, която управлява територията на Южен Кипър, съобщиха гръцките медии.

Ердоган допълнил, че ЕС би трябвало да е наясно, че остров Кипър е разделен на две части, границата между които се охранява от силите за сигурност на ООН. Той обвинил ЕС, че е приел за член гръцката администрация на острова, а признаването на тази администрация като отделна държава, носеща името Република Кипър е недопустимо за Турция.

От своя страна Никозия, в лицето на правителствения говорител Христос Стилианидис, излезе с писмена декларация, в която се казва, че оспорването на съществуването на Република Кипър от турския министър-председател показва, че уверенията на Анкара за скорошно решение на кипърския проблем показват истинските намерения на Турция да саботира успешното му разрешаване.

Изказването на Ердоган предизвика и остра реакция в Гърция.

"Съществуването на Република Кипър, оспорвано от турския премиер трябва да покаже на международната общност реалните намерения на Турция по отношение на решаването на кипърския проблем. Какъвто и да е друг коментар е излишен", заяви говорителят на  външното министерство Константинос Кутрас. Той допълни, че изявлението на Ердоган може да нанесе тежък удар върху предстоящите преговори за разрешаване на кипърския конфликт, които бяха прекъснати в средата на миналата година.

 

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 14:46
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате