Америка се поклони пред Димитър Пешев - политикът, спасил българските евреи

Сряда, 13 Ноември 2013 14:46 Публикувана в Свят Прочетена 660 пъти
Димитър Пешев Димитър Пешев

"Димитър Пешев е заложил политическия и личния си живот, за да се противопостави на депортирането на българските евреи", заяви председателят на Градския съвет на Окръг Колумбия Фил Менделсон след официалната церемония по именуване на кръстовището до българското посолство във Вашингтон „Dimitar Peshev Plaza”. Менделсон подчерта, че Димитър Пешев е успял да промени политиката, убеждавайки 42-ма членове на парламента да подпишат протестно писмо и да се противопоставят на случващото се.

Председателят на съвета припомни, че когато проектозаконът за именуване на кръстовище на Димитър Пешев е бил представен в съвета, се е получило писмо, което е оспорвало направеното от Димитър Пешев.

„Това ни накара да погледнем по-отблизо случилото се по време на Втората световна война. Мисля, че това е важно, тъй като дори хубавите моменти в историята са несъвършени. Факт е, че Европа не се е отнасяла добре към евреите по време на Втората световна война и преди нея. И в България отношението към тях не е било еднозначно. Но България е успяла да се разграничи и се е разграничила отчасти, а може би в голяма част, благодарение на Димитър Пешев”, каза Менделсон. По думите му хората ще минават през кръстовището, ще поглеждат нагоре, ще се запитат кой е този човек и ще научат за него и това е важно.

"Историята на Димитър Пешев е история за толерантността и усилията да се спасят най-уязвимите хора в обществото", заяви Нийл Глик - инициаторът на идеята за именуване на кръстовище на Димитър Пешев. По думите му Димитър Пешев и хората, които по време на Втората световна война са се изправили в защита на една малка общност, са почетени за първи път в западното полукълбо. Димитър Пешев е направил така, че гласът и всеотдайността на една личност са променили нещата", подчерта Глийк и добави, че ако във всички държави е имало по един Димитър Пешев е нямало да има Холокост.

„Защо кръстовище, а не улица? Кръстовището е място, където се събират различни пътища. Пешев нямаше да бъде успешен без подкрепата на други членове на парламента, без подкрепата на Българската православна църква, на екзарх Стефан и митрополит Кирил от Пловдив и българи от всички социални прислойки. За мен това е един от най-забележителните примери за обединяването на различни хора в името на толерантността в историята на Европа”, отбеляза Нийл Глик.

"Именуването на кръстовище на Димитър Пешев е начин да кажем, че има нещо важно и хубаво, което хората са направили, една нация е направила", заяви българският посланик в САЩ Елена Поптодорова. По думите й това е история, която трябва да се разказва, но няма да е пълна, ако не се споменат и две други личности – на митрополитите Стефан и Кирил.

„Българската православна църква е стъпила напред с голяма сила, не само с протест, но и организирайки кампания срещу депортирането”, каза Елена Поптодорова. Тя отбеляза, че митрополитите Стефан и Кирил, които са заплашили, че ще се качат на вагоните и ще заминат към лагерите на смъртта, са били добавени в списъка на спасителите на човешния род в Музея на Холокост в Чикаго.

редактор Яна Михайлова

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 15:39
Влезте, за да коментирате